Sonoma County 2nd Chance Wheat
Jokseenkin kaikki ”tavalliset” viskit tehdään
joko mallastetusta tai mallastamattomasta ohrasta ja/tai maissista. Erityisesti
Pohjois-Amerikassa maissin käyttö on yleistä; suurimman osan bourbonin
raaka-aineista on oltava maissia. Maissiviskejä käytetään kuitenkin yleisesti
myös skotlantilaisissa sekoiteviskeissä.
Ruis on viskeissä suht harvinainen mutta
kuitenkin käytetty ainesosa. Suomalaisille ruistisleet lienevät keskivertoa
tutumpia Kyrö Distilleryn vuoksi. Ohran, maissin ja rukiin lisäksi tisleitä on
periaatteessa mahdollista tehdä vaikka mistä – tällä kertaa Kerttulin Kievarin
hyllyllä tuli vastaan suurimmaksi osaksi vehnästä tehtyä amerikkalaista viskiä.
Sonoma County 2nd Chance Wheat (47 %) on 80 % mallastamatonta vehnää, 10 % mallastettua ja 10 % mallastamatonta
ruista. Kuulostaa siis vähintäänkin mielenkiintoiselta!
Ruistislettä on ikäännytetty ensin vuosi
paahdetuissa uusissa tynnyreissä, minkä
jälkeen se on siirretty 4–6 kuukaudeksi uusiin paahtamattomiin tynnyreihin.
Vehnätisle viettää taas 14–18 kuukautta ruisviskiin käytetyissä tynnyreissä.
Ikämerkintä tälle olisi siis huimat 1 yo.
Osittain pettymykseksi 2nd Chance Wheatissa
tuoksuu kovasti ruis. Ei, ruis itsessään ei ole pettymys, mutta olisin toivonut
vehnältä jotakin erikoista tuoksua (tämä oli siis ensimmäinen maistamani viski,
johon tiedän käytettäneen vehnää). Tuoksu on siis ruismaisesti grappainen – ja
se ei jää epäselväksi. Hento kukkaisuus ja appelsiini tuovat kivaa balanssia
muuten aika mausteiseen kokonaisuuteen. Vaniljaa, kanelia, kuminaa ja
neilikkaa. Ja tietty puuta. Semmoista markkinoilla myytävän risuluudan tuoksua.
Vehnä on laimea-arominen vilja, vaikka jopa
80 % käytetyistä viljoista on sitä. Vehnäinen leipäisyys on ehkäpä ainoa sen
ilmenemismuoto.
Suutuntuma on hieman muovisen öljyinen – ihan
kiva, mutta jotenkin hassu. Vaikka makukin on grappaisen mausteinen, on
kokonaisuus jännän raikas. Maun puolella on enemmän hedelmiä, kuten appelsiinia
ja ananasta. Jälkimaku on lämmin ja kypsän banaanitoffeinen. Vehnä on
edelleenkin vain säväys ranskanleipää.
Kun juomasta on lähes puolet alkoholia, on se
myös tässä tapauksessa pikkusen terävähkö. Vettä kannattaa siis lisätä. Se lähinnä pehmentää
viskiä, mikä on tietysti lähes aina toivottava asia.
Lyhyesti: Sonoma Countyn 2nd Chance Wheat antaa
vehnäprosentillaan ehkä hieman harhaanjohtavan kuvan itsestään – ennemmin tämä
on ruisviskiä. Vehnä tuntuisi olevan enemmän vain täyteaineena (tuon ei ole
tarkoitus kuulostaa niin ikävältä kuin se kuulostaa). Mutta onhan ruisviskikin
oikein mukavaa vaihtelua perusmaltaille, ja 2nd Chance Wheat on siinä kohtaa
mainio vaihtoehto. 70 senttilitran pullo näyttäisi olevan netissä
tämän hetken kurssilla viitisenkymmentä euroa, mikä on varsin kohtuullinen
summa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti