sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Compass Box Flaming Heart

Compass Box Flaming Heart

Compass Box on varsin uusi firma. Se perustettiin vuonna 2000, kun John Glaser oli kyllästynyt siihen, miten lukuisat tislaamot ja pullottajat pullottavat vain hyvin samanlaisia viskejä. Tietysti jokainen viski on erilainen, mutta valmistustavat ovat pääpiirteittäin pysyneet samanlaisina vuosisatoja ja tiukat lait vain edistävät skotlantilaisen viskin muuttumattomuutta.  Aluksi Compass Box alkoi sekoitella viskejään ihan vaan Glaserin keittiössä, mutta nyttemmin Compass Box ostelee jo suuria määriä eri tislaamojen viskejä, joita he ikäännyttävät Skotlannissa ja sekoittelevat Lontoossa.

Ymmärrän hyvin, että Scotch Whisky Association, SWA, on tiukkana siitä, että viskiin liittyvät säädökset eivät muutu mihinkään – eihän viskin vanhaa perinnettä haluta hävittää. Toisaalta eipä pieni uudistaminen ja vanhojen toimintatapojen laajentaminen kaikkia viskejä muuttaisi, ainakaan huonompaan suuntaan. Compass Box on viskimaailman uudistamisen kärkinimiä. He ovat monesti olleet otsikoissa kokeilujensa vuoksi. Nyt viimeisimpänä he saivat SWA:n vihat niskoilleen, kun he paljastivat This Is Not A Luxury Whiskynsä jokaisen viskin iän ja alkuperän. Viskiinhän saa merkata vain ja ainoastaan nuorimman käytetyn tisleen iän, joten ei ole muka oikein kertoa nuorimman lisäksi myös vanhempien ikää.

Flaming Hartin komea pullo on oikeassa laidassa.
Flaming Heart 5th release (48,9 %) on monin tavoin mainio esimerkki Compass Boxin viskistä. Se on laadukasta, laadukkaasti valmistettu ja siitä kerrotaan melkeinpä kaikki mahdollinen. Flaming Heart on mallassekoite, johon on käytetty 65,6 % (27,1 % vanhempaa, 38,5 % nuorempaa) toisen täyttökerran bourbon-tynnyreissä ikäännytettyä Caol Ilaa, 24,1 % hogsheadissa ikäännytettyä Clynelishtä ja 10,3 % muutaman highland-tislaamon viskiä, joka on ikäännytetty Compass Boxin keksimässä niin sanotussa hybriditynnyrissä. Nämä tynnyrit ovat bourbontynnyreitä, jonka päätylevyiksi on vaihdettu uudesta ranskalaisesta tammesta tehtyä puuta.

Ei myöskään varmaan tarvitse edes mainita, että Flaming Heartissa ei ole väriaineita eikä sitä ole kylmäsuodatettu. Ensimmäinen erä tätä tuli myyntiin vuonna 2006, ja tämä viides julkaisu on vuodelta 2015. Ikämerkintä tälle olisi noin seitsemän vuotta, mutta siinä on myös jopa 30-vuotiasta Caol Ilaa seassa.

Tuoksun savu muistuttaa Ardbegiä tai Caol Ilaa (yllätys). Savu on selkein tuoksu, mutta sen lisäksi on rusinaa ja kuivia hedelmiä sekä hentoa bourbontyylistä liuotinmaista hedelmää. Vettä on mielestäni ihan hyvä lisätä muutama lusikallinen, minkä jälkeen makea ruohoisuus, appelsiini ja persikka sekä Spriteä muistuttava sitruksisuus tulevat esiin.

Makukin on vahvan savuinen. Viski ei kuitenkaan ole aggressiivinen – johtuen varmaan vanhemmista maltaista. Suutuntuma on pehmeä ja täyteläinen mutta terävöityy hetkeksi alkumaun jälkeen. Loppua kohden savu muuttuu myös rajummaksi. Vesi tuo makuunkin hedelmiä sekä ehkä hieman lisää tukevuutta.

Pienempi vesilisä ei muuta viskiä vielä tarpeeksi, mutta muutaman lusikallisen myötä savun ja hedelmien tasapaino muuttuu mainioksi. Veikkaan, että aika moni tykkää tästä viskistä kuitenkin vähemmällä vesimäärällä kuin minä, sillä makuni on jostain syystä siirtynyt enemmän vähäsavuisempiin viskeihin – totta kai savuiset silti maistuvat edelleen.

Lyhyesti: Compass Box Flaming Heart on kaikin puolin mainio esitys. Hyvää savuisuutta, tukevuutta ja toisaalta veden myötä monipuolisuutta on yllin kyllin. Läpinäkyvyydestä käytettyjen maltaiden suhteen tietysti myös miljoona plussaa. Vielä tätä ei saa Alkosta, mutta voin paljastaa, että sitä on tulossa jonkin kokoinen erä sinnekin pian. Hintaa pullolle tulee noin 130 €, mikä on mielestäni kuitenkin melko paljon, vaikka viski onkin oikein hyvää.

Lopuksi vielä käykäähän jokainen allekirjoittamassa tukenne Compass Boxin kampanjalle, jonka tarkoituksena on lisätä läpinäkyvyyden – siis viskin valmistustietojen paljastamisen – hyväksymistä viskimaailmassa. http://www.compassboxwhisky.com/transparency/ Sieltä löytyy kampanjasta tarkemmin, ja sivun alaosassa voi antaa oman allekirjoituksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti