lauantai 2. huhtikuuta 2016

The Dalmore 12 yo

The Dalmore 12 yo

The Dalmore on vuonna 1839 perustettu tislaamo Skotlannin highland-alueella. Heille tyypillistä on sherrytynnyrien selvä käyttö. Tavallisesta poiketen Dalmorella on useita erilaisia käsintehtyjä tislauspannuja, joita on yhteensä kahdeksan. Vuosittain nuo pannut tuottavat 4,2 miljoonaa litraa tisleitä, joista yhdistyy Dalmoren kompleksinen new make spirit.

Dalmoren perussarjan nuorin ikämerkitty viski on 12-vuotiasta. Vahvuudeltaan se on 40 %, joten kylmäsuodatus on tehty, ja Saksasta ostettu pulloni paljastaa, että ”farven justeret med karamel mit farbstoff (zucker couleur)”, minkä ilman saksan kielitaitoa tulkitse tarkoittavan, että väriainetta on käytetty.

12-vuotiasta on ikäännytetty ensimmäiset yhdeksän vuotta amerikkalaisissa valkotammitynnyreissä (bourbontynnyreissä), jonka jälkeen viski jaettiin kahtia. Puolet viskistä jatkoi vielä seuraavat kolme vuotta bourbontynnyreissä ja toinen puolikas siirtyi 30-vuotiaisiin Matusalem-olorososherrytynnyreihin (aiemmassa versiossa, ennen vuoden 2008 loppupuolta, sherryviimeistellyn viskin osuus oli vain noin 30 %). Suht vähäisestä sherrykontaktista huolimatta 12-vuotias Dalmore on varsin sherryistä. Käytetyt tynnyrit tuodaan nimittäin Espanjasta kokonaisina Skotlantiin, ja Dalmore vieläpä vaatii, että tynnyreihin jätetään viisi litraa sherryä kuljetuksen ajaksi. Tuolloin kuulemma pari litraa sherryä imeytyy vielä tynnyriin, jolloin sherryn makua saadaan mahdollisimman paljon. Matusalem-sherry itsessään on myös runsasta ja makeaa – siis paljon makua tarjoavaa.

Tuoksussa pomppaa ensimmäisenä suklaata, kirsikkaa sekä sitruksia. Tai oikeastaan ”pomppaa” on huono sana – tuoksu on varsin tasapainoinen. Erityisesti nuo kolme aromia ovat kuitenkin todella miellyttävässä balanssissa. Tekisi mieli kokeilla tehdä jotakin jälkiruokaa, jossa suklaa, kirsikka ja kenties appelsiini tai sitruuna yhdistyisi näin hyvin. Lisäksi tuoksussa on myös jenkkitammelle tyypillisempää vaniljaa ja hedelmätoffeeta.

Varsin elinvoimainen mutta kuitenkin rauhallinen tuoksu.

Suutuntuma on pikkuisen vetisen suuntaan – samalla se toisaalta pysyy myös pehmeänä. Vettä ei oikein tee mieli lisätä. Suklaan ja kirsikan esille tuoma sherryisyys on selkeimpänä pitkähkössä maussa. Aromeilla kestää hetki rakentua suuhun. Loppua kohden mukaan tulee marsipaania ja manteleita sekä mausteista tammea. Nielaisun jälkeen suuhun jää kuivattuja tummia marjoja.

Vesi toden totta vie tältä potkua entisestään, mutta toisaalta aromit pysyvät yllättävän hyvin kasassa. Viski muuttuu helpommin juotavaksi menettämättä kuitenkaan periaatteessa mitään. On sitten ihan jokaisen oma päätös, onko tuo hyvä vai huono asia. Itse käännyn jälkimmäisen puoleen.

Lyhyesti: Dalmore 12 on selkeän sherryjohtoinen ja tummansävyinen viski, joka on hyvin tasapainossa. Maku ei ihan tarjoa odotuksia kuittaavaa tukevuutta, mutta ei se haittaa pahasti. Erityisesti hintaisekseen tämä on erinomainen viski: maksoin omasta litran pullostani lentokentällä 53 €. Alkosta ei näemmä löydy ensimmäistäkään Dalmoren viskiä, mutta 12-vuotiasta on helppo löytää ravintoloista. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti