keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Brewdog Bourbon Baby

Brewdog Bourbon Baby

Skotlannin Ellonissa sijaitsevan panimon, Brewdogin, tuntee varmasti lähes jokainen Koffia kummoisempaa olutta maistanut. Brewdog onkin hyvä valinta sellaiselle, joka ei oluita erityisemmin tunne mutta haluaisi maistaa jotakin ”erikoisolutta”, koska heidän oluet ovat pääsääntöisesti todella hyviä, ja niiden saatavuus on hyvä. Erityisesti koko panimon tunnetuin juoma, Punk IPA, on olut, jota suosittelen aivan aloittelijoille. Monesti kommentiksi saa: ”Onpas tämä erilaista kuin Karhu – tosi hyvää!”

Kuva: Brewdog
Alati laajeneva ja kehittyvä Brewdog ei kuitenkaan keskity vain ”aloittelijaoluisiin”. He valmistavat runsaasti erilaisia hyvin mielenkiintoisia oluita, kuten esimerkiksi entistä maailman vahvinta olutta, The End of Historya (55 %), joka on pullotettu kuolleiden oravien sisään. Tällä hetkellä suunnitteilla on hapanolutpanimo sekä hotelli, jonka huoneissa saa olutta suoraan hanasta.

Bourbon Baby (5,8 %) on bourbontynnyreissä ikäännytettyä Scotch alea. Nimen Baby johtuu matalasta alkoholipitoisuudesta; Scotch alet ovat yleensä hieman vahvempia. Ensimmäisen kerran lasia lähestyttäessä ei ole epäselvää, että olut on ollut bourbontynnyrissä – tuoksu on erittäin viskinen. Olutta on haistettava välittömästi lisää. Ja sitten vielä vähän lisää. Ehkä vieläkin. Tuoksusta löytyy todella paljon erilaisia aromeja. Päällimmäisenä bourbonin lisäksi on tammea, lakritsaa, rusinaa, maitosuklaata, vaniljaa ja ruokosokeria. Kaikki on loistavasti tasapainossa. Muutaman minuutin kuluttua suklaa ja vanilja siirtyvät päällimmäisiksi tuoksuiksi.

Maku on hyvin pehmeä. Sieltä löytyy kevyesti mallasta, salmiakkia, kahvia, piparkakkua ja ehkä pienin määrä vihreää omenaa. Vanilja ja suklaa ovat maussakin eniten läsnä. Vaikka tuoksu luo maulle kovat odotukset, maku pystyy kuittaamaan ne.


Lyhyesti: Brewdog Bourbon Baby on juuri sitä, mitä voisi odottaakin: pehmeä ja bourboninen suklaa–vaniljapommi. Olut on ehdottomasti ostamisen arvoinen, vaikka pullon hinta onkin lähemmäs viisi euroa Brewdogin omilla sivuilla. Omani maksoi kympin Cosmic Comic Cafessa, joka on muuten ehdottomasti the place to visit, jos Turusta olutta haluaa. Kympin ravintolahintakaan ei ole Bourbon Babysta mitenkään liikaa. Valitettavasti Alkosta tätä ei saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti