Aberlour 12
Speyside
ei pinta-alaltaan ole erityisen suuri viskialue, mutta siellä on silti enemmän
tislaamoita kuin millään muulla alueella. Periaatteessa koillis-Skotlannissa
sijaitseva alue kuuluu ylämaihin, Highlands,
mutta omanlaisen tyylinsä vuoksi Spey-joen ympäristö eritellään omaksi
alueekseen. Mielestäni hieman ikävästi jotkin Speysiden tislaamot kutsuvat
itseään silti ylämaiden tislaamoiksi. Muun muassa Aberlourien pulloissa lukee
näkyvästi ”Highland single malt Scotch whisky”. Pulloista toki käy Speysidekin
ilmi, mutta Highlandin tilalla voisi suoraan lukea Speyside. Jos merkkiä ei
entuudestaan tunne, ei välttämättä saa heti selville, mistä päin viski on.
Kuvassa kaverin pullo, josta sain maistiaiset. |
Aberlour
on yksi vanhimmista toiminnassa olevista tislaamoista Skotlannissa. Se on
perustettu vuonna 1826. Pirteä 10-vuotias ja ikämerkitsemätön (NAS, no
age statement) A’bunadh lienevät Aberlourin tunnetuimmat tuotteet.
Ensinmainittua on saatavilla Alkostakin kohtuulliseen 45 euron hintaan.
12-vuotias Aberlour (nykyään 40 %,
ennen 43 %) on osaksi sherrytynnyreissä ja osaksi bourbontynnyreissä
ikäännytettyä. Lopuksi kummatkin viskit on yhdistetty samoihin tynnyreihin,
jotta maut sulautuisivat yhteen.
Toffee
on aluksi jopa dominoiva tuoksu. Sherrytynnyrin käyttökään ei jää epäselväksi,
koska tuoksusta löytyy ruskeaa omenaa ja inkivääriä. Speyside-viskeille
tyypillisesti Aberlourin 12-vuotiaasta löytyy paljon hedelmää. Jopa esanssinen
mansikka, persikka ja nektariini ynnä muut hedelmät ja marjat ovat niinkin
yleisiä Speysiden viskeissä, että toisinaan kirjoitan muistiinpanoihini
”Speyside-hedelmää”.
Suutuntuma
on hieman terävä ja ihan vähän öljyinen. Koska pullossa ei ole mainintaa
kylmäsuodattamattomuudesta, voin hyvillä mielin olettaa, että ainakin
jonkinlaista kylmäsuodatusta on tehty.
Makukin
on raikkaan hedelmäinen ja viriili, mutta ei kuitenkaan nuori. Viski on
makeahko, ja siitä löytyy myös jonkin verran hedelmäsokerista rusinaa, joka
korostuu erityisesti jälkimaussa. Jälkeenpäin suuhun jää selvästi sherrylle
(siis ihan sille viinille) tyypillistä omenasiiderisyyttä ja omenaviinietikkaa.
Vettä
tähän kannattaa ehdottomasti lisätä. Se tasapainottaa toffeeta ja hedelmää.
Myös alun terävyys kaikkoaa jo melko pienellä vesimäärällä.
Lyhyesti: Aberlour 12 on ilman vettä
vähän epätasapainoinen eikä ihan osu maaliinsa, vaikka hyvää onkin. Vesitilkka
korjaa kuitenkin heikkoudet hyvin, ja jäljelle jää mukavan paljon hienostunutta
”Speyside-hedelmää” ja muutenkin kaikin puolin hyvin miellyttävä viskikokemus.
Pullon hinta on ulkomailla reilusti alle 50 €. Aberlour 12 on kuitenkin
sellainen viski, että ei reilu 60 euroakaan olisi vielä erityisen paha hinta.
Suosittelen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti