Bunnahabhain 18 yo
Tämä viikko on ollut turkulaisten viskiharrastajien
näkökulmasta otollinen, koska tänään oli jo toinen tasting tällä viikolla. Nyt
paikkana oli oma lempipaikkani, Kerttulin kievari, ja laseissa oli itselle
suhteellisen vierasta viskiä, Bunnahabhainia. Ekstrana tastingin pitäjä, Juho
Lokka, tarjosi vielä lasilliset uudempaa Black Bottlea, joka on muuten pari
viikkoa sitten tullut Alkon tilausvalikoimaan reilun kolmenkympin hintaan.
Black Bottlen perustana on Bunnahabhainin viski.
Bunnahabhainin tislaamo sijaitsee Islayn saaren
pohjoisosassa, noin seitsemän kilometrin ajomatkan päässä Caol Ilasta.
Sijainnin perusteella voisi odottaa tietysti hyvin savuista viskiä, mutta
Bunnahabhain poikkeaa muista Islayn tislaamoista sillä, että sen perustuotteet
ovat täysin savuttomia. Myös muun muassa Bruichladdich-nimellä myytävät viskit
ovat täysin savuttomia (sama tislaamo valmistaa kuitenkin myös erittäin
savuisia viskejä, kuten Octomorea), mutta aivan selvästi suurin osa Islayn
viskeistä on kunnon savupommeja.
Maistelun toisena viskinä oli Bunnahabhainin 18-vuotias
single malt. Toinen viski saa yleensä parhaan paikan maistelussa, koska sitä
ennen on ehtinyt saada suun jo oikeaan ”tunnelmaan” ensimmäisellä viskillä.
Ensimmäinen viski on usein myös tastingin kevytaromisin, joten se ei jää
maistumaan suuhun liikaa. Tällä kertaa ensimmäisenä oli luonnollisesti
Bunnan 12-vuotias. Viimeisten lasien kohdalla taas aikaisempien viskien maut
saattavat häiritä jo vähän. Jos sen suurempaa maisteluhetkeä ei ole
tarkoituksena pitää, suosittelisinkin juomaan ennen varsinaista viskiä edes
pienen lasillisen jotain tuttua ja sopivan kevyttä juomaa (jopa olut voi
toimia). Sen jälkeen varsinaisesta
maisteltavasta saa enemmän irti.
Vasemmalta oikealle: 12, 18, 25, Toiteach, Ceòbanach, vanhempi Black Bottle, uudempi Black Bottle |
Bunnahabhain 18 (46,3
%) on ollut täydet kahdeksantoista vuotta pelkissä sherry-tynnyreissä, ja se ei
jää epäselväksi: tuoksussa on paljon rypäleistä sherryä – jopa
tawny-portviinisyyttä. Pehmeää hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta löytyy myös.
Koska Bunnahabhain ei kylmäsuodata viskejään, on suutuntuma
täyteläisen öljyinen ja superpehmeä. Siitä suuri plussa. Maussa on runsaasti
kuivaa sherryisyyttä ja jonkin verran suolavettä. Maku on pitkä ja raikastuu
loppua kohden. Vesitilkka lisää raikasta hedelmää, erityisesti päärynää. Se
tekee viskistä myös sameaa kylmäsuodatuksen puuttumisen vuoksi. Tätä sameutta
kutsutaan nimellä Scotch mist.
Lyhyesti:
Bunnahabhain 18 yo on erittäin sherryinen viski olematta kuitenkaan kuin sherryä. Viiden Bunnahabhainin kokemuksella sanoisin tämän olevan toisiksi
parasta Bunnaa – on ihan siinä ja siinä, että se olisi parasta. Satasen
pullohinta jättää sen kuitenkin 12-vuotiaan jälkeen. Silti pitäisin
18-vuotiasta ostamisen arvoisena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti