lauantai 18. huhtikuuta 2015

The Naked Grouse

The Naked Grouse

The Famous Grouse –tastingin toisena viskinä oli The Naked Grouse. Se on ensimmäisen täytön sherrytynnyreissä viimeisteltyä sekoiteviskiä. Kyseessä on laatuunsa nähden uskomattoman edullinen viski. Sherrytynnyrit ovat bourbon-tynnyreitä kalliimpia, koska espanjalaiset saavat käyttää tynnyreitään useasti viiniensä ikäännyttämiseen. Bourbon on lain mukaan ikäännytettävä uusissa sisältä hiilletyissä tynnyreissä. Siispä bourbonin ikäännyttämisen jälkeen amerikkalaisilla ei ole tynnyreilleen enää mitään käyttöä ja skotlantilaiset saavat ostaa niitä halvalla itselleen. Sherrytynnyrin hinta voikin olla jopa viisinkertainen bourbon-tynnyriin verrattuna. Siksi monesti viskit ovat vain sherryviimeisteltyjä, sherry finished. Viskiä voidaan aluksi ikäännyttää halvemmassa tynnyrissä, ja lopuksi se siirretään joksikin aikaa viinitynnyriin saamaan makua.

Kuva: Alko
The Naked Grouse (40 %) on kuivan mausteinen, vähän nahkainen ja rikkinen viski. Rikki tuoksuu ja maistuu käytännössä palaneelta tulitikulta. Rikkiä poltetaan tynnyreiden sisällä, jotta haitalliset mikrobit kuolisivat. Tuoksua tasapainottamassa on kuitenkin hedelmää, jonka vuoksi viski pysyy miellyttävän raikkaana, vaikka mausteisuus onkin johtava aromi.

Kolonnitislatut jyväviskit (lähes varmasti maissista ja mallastamattomasta ohrasta tehtyjä) tuovat makuun palanutta sokeria. Ne antavat alastomalle  metsäkanalle myös hieman mineraalista ja toffeista makua. Jopa salmiakkia saattaa olla löydettävissä.

The Naked Grouselle on annettava pisteet myös paketoinnista. Pullossa ei ole ollenkaan varsinaista etikettiä pientä pakolliset tiedot sisältävää lappusta lukuun ottamatta. Mikäli nyt en aivan väärässä ole, ei pullolle ole edes pahvilaatikkoa. Nimen naked viittaakin erittäin pelkistettyyn pulloon. Kaikki ylimääräinen hienous paketoinnissa tuo viskille lisää hintaa parantamatta itse juoman laatua. Hyvää viskiä jokainen loppupeleissä haluaa, eikä siinä paljoa paketit auta. Väriaineen ja kylmäsuodatuksen kun tästä saisi vielä pois, olisi kyseessä erinomaisen hyvä viski.


Lyhyesti: The Naked Grouse on kuivan sherryinen viski ilman mitään turhaa. Hinta on Alkossakin vain 35 euroa, joten se on suorastaan pakko-ostos. Ja vaikkei se jostain syystä maistuisikaan, käy The Naked Grouse kuulemma hienosti glögin tekoon, minkä uskon hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti