Aberlour A’bunadh Batch 46
A’bunadh
(lausutaan abunaa) on yksi Aberlourin
tunnetuimmista tuotteista. Sen saatavuus tuntuisi olevan hieman vaihtelevaa:
ravintoloissa en ole tainnut ikinä huomata A’bunadh'ta hyllyssä, Alkosta sitä ei
saa, mutta netistä löytyy vaihtelevasti eri batchejä
– eri eriä. Omani ostin ruotsinlaivalta noin 55 eurolla. (Päivitys: Alkokin on nyt ottanut A'bunadh'n tilausvalikoimaansa 80 euron hintaan.)
A’bunadh’ta
valmistetaan erä kerrallaan. Ensimmäisestä erästä alkaa olla parikymmentä
vuotta aikaa, mutta nyt mennään jo 50. erässä. Mikään älyttömän pitkä perinne
ei siis ole kyseessä, mutta suunta lienee jo melko vakiintunut. Kaikki
A’bunadh’t ikäännytetään oloroso-tynnyreissä, niihin ei lisätä väriä, niitä ei
kylmäsuodateta, ne pullotetaan tynnyrivahvuisena ja kaikki ovat NAS-viskejä eli
ikää ei kerrota. Wikipedian lähteettömän virkkeen mukaan käytössä olisi 5–25-vuotiaita
tisleitä. Pidänkin mahdollisena, että viskien keski-ikä olisi jossain 15 vuoden
paikkeilla. Toisaalta tällainen arvailu on aivan turhaa, sillä lopultahan vain
juoman taso ratkaisee. Sen enempää menemättä NAS vs. ikämerkintä –väittelyyn
totean vain, että molemmilla on ehdottomasti puolensa. A’bunadh on ainakin
loistava esimerkki muiden muassa Ardbeg Uigeadailin ohella siitä, että ilman
ikämerkintääkin viski voi olla erinomaista.
Paketointi on sopivan yksinkertainen ja siisti. |
Oma
pulloni, jonka perusteella kirjoitan, on batchiä
46 (60,4 %). Väri on tumma ja ruskeanpunainen, kuten sherryviskiltä
voisikin odottaa. Viskin värin arviointi on kuitenkin typerää – se ei kerro
viskistä yhtään mitään. Esimerkiksi Gordon & MacPhailin pullottama Dalmore
1999 on sherrytynnyreissä ikäännytettyä, mutta väri on aivan uskomattoman
vaalea.
Ensimmäisenä,
kun tuo nenän lasin luo, tulee paljon lämmintä sherryisyyttä. Tuoksusta löytyy
paljon mausteita, kuten kanelia, kurkumaa, timjamia ja minttua. Piparkakku ei
ehkä mauste ole, mutta sitäkin tästä löytyy. Viskissä on myös kevyesti
ruosteista rikkiä, yrttejä, maitosuklaata ja hieman sitrusta.
Suosittelen
aina maistamaan viskiä ensin ilman vettä, neat,
vaikka voltteja olisikin yli kuusikymmentä. Käy kuitenkin heti selväksi, että
A’bunadh tarvitsee vettä. Ensin yksi lusikallinen – toinen ja kolmaskin. Vettä
kannattaa lisätä vähän kerrallaan, ettei viski huku, mutta A’bunadh’n kanssa ei
kannata aloittaa ihan tippa kerrallaan – se vaatii ja kestää todella paljon
laimennusta. Itse olen huomannut tykkääväni jostain syystä hieman lämpimämmästä
– jopa kädenlämpöisestä – vedestä tämän kanssa.
Suutuntuma
on täyteläisen öljyinen, ja makumaailma on valloittava. Yrtit ja mausteet
johtavat maussa. Kuten Aberlourin 12-vuotiaassa, on tässäkin hieman
hienostunutta ”Speyside-hedelmää”, joka sointuu nätisti sherryn kanssa. Raikas
hedelmäisyys on kuitenkin vain taustalla tuomassa pientä piristystä muuten
joulumausteiseen tyyliin. Maku on pitkä ja kaikin puolin mielenkiintoinen.
Lyhyesti: Aberlour A’bunadh on hyvin
mielenkiintoinen ja riittoisa viski – tilavuuden saa melkein tuplata vedellä.
Pääpiirteittäin se on hyvin samanlainen kuin tislaamon 12-vuotias, mutta
toffeisuus puuttuu ja jouluinen mausteisuus ja yrtit ovat päällimmäisenä. Tämä
on viski, joka saa lopulta vaan hymyn huulille ja olon mukavaksi. Renaissancen
Scheherazade and Other Stories soimaan, mukavaan asentoon nojatuoliin ja A’bunadh'ta lasiin. Suosittelen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti