keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Glenlivet 12

Glenlivet 12

Glenlivet – tai oikeastaan The Glenlivet – on Speysiden vanhin ja vähintään toisiksi tunnetuin tislaamo heti Glenfiddichin jälkeen. Vuonna 1823 Skotlannissa viskin tislaamisesta tehtiin luvallista, jos osti kymmenen puntaa maksavan lisenssin. Ensimmäinen lisenssin Speysidellä ostanut tislaamo oli Glenlivet vuonna 1824. Glenlivet oli alusta alkaen arvokkaiden ihmisten suosiossa, ja sitä pidettiin hyvin tasalaatuisena viskinä. Itse asiassa se oli niinkin tasokasta, että monet pitivät glenlivetiä synonyyminä laadulle – sana päätyi jopa toisten tislaamojen viskipulloihin. Luonnollisestikaan Glenlivet ei siitä pitänyt, ja erinäisten oikeudenkäyntien seurauksena vuonna 1884 Glenlivet rekisteröi nimen itselleen ja alkoi kutsua itseään nimellä The Glenlivet.

Livetjoen lähellä laaksossa (glen tarkoittaa laaksoa, siksi Glenlivet, Livetinlaakso) sijaitseva tislaamo on edelleenkin ikonisin Speyside-tislaamo. Glenlivetin viskit pääosin ovat juuri sitä, mitä Speyside-viskeiltä lähtökohtaisesti tulisi odottaa – tai ainakin itse odotan. Monet pitävätkin Glenlivetin 12-vuotiasta ns. benchmark-viskinä – sellaisena, johon muita suunnilleen samanlaisia verrataan. Se on myös loistava viski aloittelijalle, koska sillä on varsin selvä tyyli, jonka löytää helposti. Tylsää se ei kuitenkaan ole, joten se sopii hyvin myös kokeneemmallekin viskinjuojalle. Tosin ihmettelen, jos joku vähänkään maistellut viskiharrastaja ei ole sitä jo maistanut.

Oma vielä korkkaamaton pulloni
Glenlivet 12 (40 %) on hyvin hedelmäinen. Sen hedelmäisyys on juuri sitä ”Speyside-hedelmää”, josta olen aiemmin ainakin Aberlourin yhteydessä kirjoittanut. Glenlivetille tyypillinen ananas nousee ensimmäisenä ja suurimpana hedelmänä esiin. Vihreä omena, päärynä, banaani ja tutti fruttisuus ovat myös runsaina tässä hedelmäkorissa. Osa viskistä on sherrytynnyreissä ikäännytettyä, mutta veikkaisin kyseessä olevan aika pieni osa. Sherrytynnyrit tuovat Glenlivetille hieman pähkinäistä ja karamellista tai toffeista tuoksua.

Sen sijaan maussa sherry on paremmin läsnä – siinä on enemmän kuivaa hedelmää. Mausta löytyy lisäksi jonkin verran tammea ja karamellia; vesi korostaa voimaista toffeeta ja sherryä. Glenlivet 12 on terävähköä, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Onneksi niin, koska vesikään ei pahemmin sitä pehmennä. Speysiden hedelmäisyys tulee parhaiten esiin keski- ja jälkimaussa. Siellä on ananasta ja runsaasti vaniljaista päärynää. Loppua kohden maku hieman kitkeröityy ja siihen tulee jopa olutmaista (saksalainen pils) maltaisuutta.

Tämä on viski, joka kannattaa juoda ehdottomasti illan ensimmäisenä. Viimeksi join sitä tastingissa, jossa maistoin kuutta muuta viskiä sen lisäksi. Niiden jälkeen Glenlivet 12 ei maistunut enää paljoa miltään. Suosittelen sitä ensimmäiseksi viskiksi myös siksi, että se on hyvä benchmark-viski, kuten mainitsin. Kannattaa tutustua siihen huolella niin, että ennen lähes mitä tahansa viskinmaistelua sillä on hyvä kalibroida suu.

Lyhyesti: Glenlivetin 12-vuotias on Speyside yhdessä lasissa. Se on mahdollisesti hedelmäisin skottiviski mutta kuitenkin varsin helposti lähestyttävissä. Saatavuus on erittäin hyvä, sillä se on maailman toisiksi myydyin mallasviski. Alkossa ison pullon hinta on vajaat viisikymppiä, mutta tilausvalikoimassa on myös 5 cl miniatyyri neljän euron hintaan. Ulkomailla ja netissä ei ole lainkaan harvinaista törmätä tähän Glenlivetin perustuotteeseen kolmellakympillä. Ehdottomasti ostamisen arvoinen viski – erityisesti, jos on pienemmällä budjetilla liikenteessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti