torstai 18. kesäkuuta 2015

Bunnahabhain 12 yo

Bunnahabhain 12

Bunnahabhain teki vuonna 2010 päätöksen, että heidän viskinsä tulee olla mahdollisimman käsityötyylisesti pullotettua. Tai itse asiassa päätöksen teki tislaamon omistava Burn Stewart Distilleries, joka päätti alkaa pullottaa kaikki mallasviskinsä ilman kylmäsuodatusta, eli vähintään 46 prosenttisena, ja luonnollisen värisenä. Burn Stewart omistaa Bunnahabhainin lisäksi Tobermoryn, Ledaigin ja Deanstonin sekä sekoiteviskit Scottish Leader ja Black Bottle. Blendien kohdalla käsityöläistyylistä voidaan kuitenkin poiketa, ja ne ovatkin hieman värjättyjä ja 40 prosenttisia.

Kuva: OurCellar
Ennen tuota muutosta Bunnahabhainin 12-vuotiaskin pullotettiin kylmäsuodatettuna ja minimivahvuisena, 40 prosenttisena. Arvostan Burn Stewartin päätöstä kovasti, koska Bunnahabhaininkin taso on varmasti noussut sen myötä. Kylmäsuodatuksen ohentama suutuntuma ei vaan yksinkertaisesti toimi kuin hyvin harvoissa viskeissä.

Vaikka Bunnahabhain kahdentoista (46,3 %) pullo onkin tummanpuhuva (siitäkin muuten plussaa, että pullo on tumma; tummaan pulloon ei pääse mahdollisesti viskiä muuttavaa tai jopa pilaavaa valoa yhtä paljoa) ja joku voisi pitää sitä tavallaan synkän näköisenä, on viskin aromimaailma pirteän kukkainen. Kevyt sherryisyys tuntuu hyvällä tavalla saippuaisen kukkaisuuden rinnalla mukavana rusinaisuutena ja hajuvetisenä mausteisuutena. Meren läheisyys käy ilmi hennon merileväisyyden myötä. Vesitilkka ja varttitunti lisäävät mausteisuutta ja tuovat esiin pähkinää sekä kuivattua banaania.

Suussa viski tuntuu pehmeältä ja Bunnahabhainille tyypillinen lempeä kukkainen linja pysyy, vaikka se onkin maussa hieman vaahtokarkkisempaa. Hentoa vaniljaisuutta ja mintun lehtiä on myös aistittavissa. Loppua kohden suutuntuma terävöityy vähän.


Lyhyesti: Taisin olla yksin mielipiteeni kanssa tastingissa, kun olin sitä mieltä, että 12-vuotias Bunna on parasta 12-, 18- ja 25-vuotiaista. Erityisesti 18-vuotias ja kyllä 25-vuotiaskin ovat hyviä, mutta hinta ja laatu kohtaavat parhaiten 12-vuotiaassa. Sen pirteä kukkaisuus ja kevyt sherryisyys ovat hyvin tasapainossa ja suutuntuma on miellyttävä. Alkossa pullo maksaa hiukan alle 60 € ja ulkomailla (eli myös nettikaupoissa) hinnasta voi ottaa noin 10–20 € pois. 60 euroa on melko kova hinta, mutta kyllä sen vielä juuri voisi maksaa. Sen sijaan alle 50 eurolla Bunnahabhain 12 on jo varsin hyvä ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti