sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Caol Ila 12

Caol Ila 12

Caol Ila saa nimensä Islayn salmesta, jonka rannalla se sijaitsee vajaan parin kilometrin päässä Port Askaigin satamakylästä. Tislaamo on perustettu vuonna 1846, mutta nimi Caol Ila tuli käyttöön varsinaisesti vasta 11 vuotta myöhemmin, kun sekoitusyhtiö Bulloch Lade osti sen. Muutamien omistajanvaihdosten jälkeen tislaamo on nykyään Diageon omistuksessa.

Caol ila on selvästi suurin viskintuottaja Islaylla. Vuoden 1972 isossa remontissa koko tislaamo käytännössä purettiin ja tislauspannujen määrä nostettiin kahdesta kuuteen, kolmeen wash ja kolmeen spirit stilliin. Lähes kaikki Caol Ilan tislaama viski menee kuitenkin sekoitteisiin, joista Johnnie Walker lienee mainittavin.

Kuva: Whiskysite
Caol Ilan 12-vuotias (43 %) on Islayn tyyliin savuinen. Savu on kuitenkin melko hillittyä, koska viskin tislaaminen lopetetaan hieman tavallista aiemmin, jolloin raskaimmat fenoliyhdisteet eivät pääse mukaan. Caol Ilan viskeihin kuuluu myös keveys, joka johtuu siitä, että tislatessa viskiä aletaan ottaa talteen aiemmin kuin yleensä. Karkeasti yleistäen voisi sanoa, että tislauksen alkuosassa saatavat aromit ovat kevyen kukkaisia ja tislauksen lopulla maut ovat voimakkaampia ja raskaan savuisia.

12-vuotiaassa ovat hedelmät, kuten banaani ja päärynä, selkeästi läsnä. Vaikka käytetyt tynnyrit ovatkin refill eli jo toiseen kertaan täytettyjä bourbontynnyreitä, löytyy tuoksusta myös tammea. Nokinen savu tietysti sitoo kaiken yhteen.

Suutuntuma on pehmeähkö ja hieman vetisen oloinen. Viski on melko makea. Täyteläinen karkkinen hedelmäisyys sopiikin siihen hyvin. Jopa speysidemaisen hedelmämössön lisäksi erityisesti ananas erottuu maussa. Jonkinasteista merellisyyttä (suolaa) on myös aistittavissa, vaikka Caol Ilan kaikki viskit ikäännytetäänkin mantereella Diageon varastoissa. Lievästi palvikinkkuinen ja nokinen savu on tietysti koko ajan esillä.

Jälkimaku on lyhyt ja tylsä; siinä on lähinnä vain suolaisuutta.


Lyhyesti: Caol Ila 12 yksi keveimmistä Islay-viskeistä, ja lempeytensä vuoksi se voisikin olla hyvä savuviskeihin ja Islayn saareen vasta perehtyvälle.  Toisaalta aloittelijan kannattaa myös ehdottomasti kokeilla suoraan jotain supersavupommia, joka ei ainakaan jätä savuisuudellaan kylmäksi. Tämä Caol Ilan peruspullote on perushyvä viski ja tällä hetkellä Alkon halvin ostamisen arvoinen savuinen mallasviski Taliskerin ohella. Hintaa 0,7 litran pullolla on tällä hetkellä viisikymppiä. Viskin saatavuus on ensiluokkaisen hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti