Glenfarclas 30
1800-luvun
loppupuolella Glenfarclasin silloiset omistajat, John ja George Grant,
aloittivat yhteistyön edinburghilaisten viskinvälittäjäveljesten kanssa.
Yhteistyökumppanit paljastuivatkin lopulta epärehellisiksi, ja Glenfarclas
meinasi joutua konkurssiin. Tislaamo kuitenkin selvisi taloudellisista
ongelmistaan, mutta vahingosta viisastuneena omistaja George Grant päätti
pyrkiä pitämään Glenfarclasin mahdollisimman itsenäisenä vastaisuudessa.
1930-luvulla jopa tislaamon tontti ostettiin omaksi, ettei tarvitsisi olla
jollakin toisella vuokralaisena.
1900-luvun
aikana Glenfarclas elpyi niinkin hyvin, että vuosisadan puolivälissä kysyntä
ylitti tarjonnan ja tilauksia kertyi jonoksi asti. Lopulta 60-luvulla viskin
kulutus alkoi laskea, eivätkä sekoittajat enää juuri tilanneet Glenfarclasia. Tislaamon
omistaja päätti laittaa viskejään varastoon myöhempiä parempia aikoja varten.
Se oli erinomainen päätös, sillä sen vuoksi Glenfarclasilla on nykyään suht
yleisesti saatavilla iäkkäitä – jopa 40-vuotiasta – viskejä.
Lasilliseni Pikkulinnussa |
Glenfarclasin 30-vuotias (43 %) on 50- ja
40-vuotiaiden jälkeen (pl. Family Cask –pullotteet) tislaamon vanhin viski.
Alkoholiprosentti hämmästyttää minua kovasti. Miksi viedä noin iäkkäältä
viskiltä täyteläistä suutuntumaa pois kylmäsuodattamalla sitä? No, saahan sillä
ainakin nuo kolme pykälää pois alkoholiprosentista, mikä taas alentaa hintaa ja
lisää saatavuutta hieman.
Tuoksu
yllättää raikkaudellaan. Sieltä löytyy jonkin verran omenaa, terävää vihreää
karviaismarjaa ja punaista viinimarjaa. Ikä ja sherrytynnyrit tuovat kuitenkin
mukanaan hieman syksyisiä märkiä lehtiä, hentoa mausteista tammisuutta, kevyttä
vaniljaa ja kanelista appelsiinimarmeladia. Kestää kuitenkin melko kauan, että
löytää oikeastaan yhtään mitään. Osittain siksi, että yleinen tyyli on hyvin
hillitty ja elegantti, mutta osittain myös siksi, että tuoksuja on hyvin
paljon; jossain määrin ne sulautuvat yhdeksi mössöksi.
Suutuntuma
on tuon kirotun kylmäsuodatuksen vuoksi ohut. 30-vuotiaaksi viski on myös melko
terävää. Makeaa se ei ole mutta ei ihan rutikuivaakaan. Speysiden hedelmäisyys
tuntuu ja yllättää maussakin. Tutti frutti ilman varsinaista karkkisuutta ja
mansikka ovat aika ”nuorekkaita” aromeja.
Pitkän
iän tarjoamista asioista maun pituus on ehkäpä yksi parhaista. Sitä Glenfarclasin
30-vuotta antavatkin. Maku kehittyy kauan alun hienostuneesta hedelmäisyydestä
kitkerämpien appelsiininkuorten kautta kohti pehmeämpiä suklaisia, kanelisia ja
kahvisia aromeja.
Viskivanhusten
kanssa vettä lisätessä tulee olla varovainen, mutta Glenfarclasin
kolmekymppiseen vettä tarvitaan. Vedellä terävyys heikkenee, ja hedelmäisyys
korostuu entisestään. Tuoksuun tulee limoncelloa, pientä vihanneksisuutta,
vaniljaista kanelia ja rusinaa. Maku muuttuu hieman makeammaksi.
Lyhyesti: Glenfarclas 30 on hyvin
tasapainoinen viski – mikään ei hyppää selkeästi silmille. Erilaisia tuoksuja
ja makuja löytyy vaikka kuinka, mutta niille pitää antaa paljon aikaa.
Tarvitaan ainakin – vähintään – puoli tuntia ennen kuin voi sanoa lopullista
mielipidettään tästä viskistä. Osittain tasapainoisuus ja erityisesti hillitty
tyyli kääntyvät kuitenkin huonoiksi puoliksi: kaikki aromit ovat liiankin
tasapaksusti yhdessä, ja niiden erottaminen on hankalaa. Kahden senttilitran
annos laihdutti rahapussiani viitisentoista euroa, ja kokonainen pullo
maksaisi netistä vajaat 300 €. Vaikka kuinka tekisi mieli suositella tätä, niin
on kyllä sanottava, ettei 30-vuotias Glenfarclas ole ihan hintansa veroista.
Hinta–laatu-suhde (sekä absoluuttisesti laatukin) paranee mielestäni selvästi,
kun otetaan iästä viisi vuotta pois ja ostetaan Glenfarclasin 25-vuotiasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti