torstai 23. heinäkuuta 2015

Glenlivet Founder’s Reserve

Glenlivet Founder’s Reserve

Viskin kysyntä on kasvanut viime vuosina runsaasti. Erityisesti Aasian markkinat ovat osoittaneet suurta kasvua, ja se näkyykin muun muassa vain Aasian-markkinoille suunnattujen viskien myötä. Yhä useammat ihmiset harrastavat viskiä hieman enemmänkin kuin vain kumoamalla pullon Highland Birdiä joka perjantai – laatuviskejä tarvitaan siis entistä enemmän.

Lempialkoholijuomani suosiohan on erittäin hyvä asia, sillä sen vuoksi jopa ihan tavallisten baarien viskivalikoimat saattavat olla useammankin pullon kattavia, ja ylipäänsä viskien saatavuus on erittäin hyvä, jos vertaa vaikkapa vuosituhannen alkuun.

Toisaalta suuri kysyntä aiheuttaa ongelmansa tislaamoille: viskiä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Etenkin iäkkäämmät ikämerkityt viskit meinaavat loppua. Siksi monet tislaamot julkaisevatkin nykyään NAS-viskejä, joilla kysyntään saadaan vastattua, koska niitä voi ikään kuin laimentaa nuorillakin tisleillä. Muiden muassa Macallan, Glendronach, Bruichladdich ja Glenlivet on joutunut suuntaamaan valikoimaansa vaihtelevissa määrin ikämerkitsemättömiin viskeihin.

Kuva: Master of Malt
Glenlivet Founder’s Reserve (40 %) on tullut osittain 12-vuotiaan tilalle. Monissa maissa se on vain 12-vuotiaan rinnalla, mutta ainakin Briteissä ja Saksassa Founder’s Reserven on tarkoitus korvata 12-vuotias Glenlivet kokonaan. Periaatteessa korvaaminen alkoi jo tämän vuoden alussa, jolloin viski ilmestyi, mutta käytännössä ainakin vielä toukokuussa lähes teini-ikäistä Glenlivetiäkin sai monista kaupoista Saksassa.

Käytännössä aivan varmasti voidaan sanoa, että Founder’s Reserve on alle 12-vuotiasta. Se on suurimmaksi osin ensimmäisen täytön bourbontynnyreissä ikäännytettyä, mutta sherryäkin on varmasti hieman käytetty.

Founder’s Reserven tuoksu on yllättävän samanlainen kuin 12-vuotiaankin: se on pääpiirteittäin raikkaan hedelmäinen. Founder’s Reserve on kuitenkin rusinaisempi ja toffeetakin siinä on enemmän. Ananas ja päärynäinen vanilja ovat selkeimmät hedelmäiset tuoksut. Tuo vanilja sulautuu miellyttävästi toffeisuuden kanssa yhteen. Myös ohutta tammisuutta on havaittavissa.

Suutuntuma on todella laiha. Tuntuu suorastaan siltä, että suussa olisi väljähtänyttä vissyä.  Kivennäisvesi on myös siinä mielessä kuvaava sana, että viski on melko suolaisen oloinen – tai oikeastaan makean suolainen. Tuoksun hedelmäisyys on tietysti myös maussa dominoivana, mutta sekin on melko kevyttä. Maussa tuntuu pieni viinaisuuskin. Yleisesti makuskaala on kuitenkin hyvin kapea, ohut ja laiha. Viski on helppo.

Vettä ei tee edes mieli lisätä, mutta lisään kuitenkin. Ihan vaan nähdäkseni, mitä tapahtuu. No, kuten arvata saattaa, pienikin vesitilkka laimentaa maun lähes olemattomiin. Tuoksuun tulee lähinnä kevyttä alkoholisuutta ja makuun vähän vaniljaa.


Lyhyesti: Founder’s Reserven tuoksu on miellyttävä ja melko samanlainen kuin 12-vuotiaankin; siinä on kuitenkin enemmän rusinaa ja toffeeta, mutta aromien skaala ei ole yhtä laaja. Maku muistuttaa 12-vuotiasta Glenlivetiä, jota on jatkettu vodkalla. Ja sitähän tämä periaatteessa lieneekin. Hintaisekseen, noin 30–40 €, viski on ihan ok, mutta on se silti kyllä notkahdus Glenlivetin muuten pätevässä valikoimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti