sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Glenmorangie The Original

Glenmorangie The Original

Glenmorangie on Speyside-tislaamo, joka on virallisesti perustettu vuonna 1843. Tai siis tuolloin William Matheson sai itselleen tislausluvat, mutta sanotaan, että samalla paikalla olisi tislattu viskiä luvatta jo vuodesta 1705. Voi pitää paikkaansa tai voi olla pelkkä markkinointikikka. ”Meidän viskimme juontaa juurensa 1700-luvun alkuun” kuulostaa siltä, että perinne on pitkä ja kysyntää on riittänyt jo kauan.

Kysyntää Glenmorangielle kyllä on. Itse asiassa se on myydyin mallasviski Skotlannissa. Se on ollut hyvin suosittua pitkän aikaa: jo vuonna 1880 Glenmorangieta vietiin Yhdysvaltoihin saakka. Tuohon aikaan alle 40 vuodessa  noin laajan markkina-alueen saaminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. Glenmorangie oli muuten ensimmäinen mallasviski Alkon valikoimissa muistaakseni 1980-luvulla (tuosta en mene aivan takuuseen; se saattoi olla 90-luvun alkuakin).

Nykyään Glenmorangie tunnetaan useista erilaisista jossakin tynnyrissä viimeistellyistä viskeistä. Tynnyriviimeistely oli vielä 1980-luvulla harvinaista, mutta 1990-luvulla se yleistyi erityisesti Glenmorangien vuoksi.

Kuva: The Whisky Barrel
Glenmorangien The Original (40 %) on tullut myyntiin periaatteessa vasta vuonna 2007. Todellisuudessa sitä on myyty jo useita vuosikymmeniä. Aiemmin se oli vain erilaisessa pullossa ja ilman The Original –nimeä, pelkällä ikämerkinnällä. Kyseessä on siis 10-vuotias viski. Sitä ei ole viimeistelty missään tynnyrissä.

Glenmorangien 10-vuotias on yksi niistä viskeistä, jotka suorastaan naurattavat, kun lasia lähestyy. Tämän karkkisempaa viskiä ei ihan hevillä löydetä. Makean vaahtokarkkinen ja täyteläinen hedelmäisyys hyökkää lempeästi nenään. Mansikka, päärynä, vanilja ja vadelma ovat hyvin esanssisia ja makeita. Oikeastaan ne muistuttavat hattaraa aika paljon.

Maussa sama hedelmätykitys jatkuu. Vanilja ja päärynä, mansikka ja vadelma suorastaan jyräävät. Sitruunakin pilkistää sieltä hieman. Viski on yllättävän pehmeää, mikä sopii vallan mainiosti. Toisin kuin tuoksussa, maussa on myös mäntyistä pihkaisuutta. Voimakkaasta hedelmäisyydestään huolimatta The Original on aika kevyttä. Glenmorangien tislauspannut ovat Skotlannin korkeimmat, mikä selittää keveyttä.


Lyhyesti: Glenmorangie The Original on aivan hullun hedelmäkarkkista viskiä. Valitettavasti kokonaisuus jää yksinkertaiseksi, mutta toisaalta hirveää moniuloitteisuutta ei suuresti massatuotetulta perustuotteelta kannata odottaakaan. Glenlivetin 12-vuotiaan tavoin tämä toimii hyvin ”nollausviskinä” – tosin suun, ei pään. Sen voi ottaa jonkin toisen viskin rinnalle, jotta saa suusta kaikki muut maut pois ja pääsee kunnolliseen maisteluvalmiuteen. Tämä on juuri sen tasoista viskiä kuin siltä voisi ja pitäisi odottaa. Hyvinkin ostamisen arvoista (Alkosta noin 50 €), mutta ei mitään supererikoista. Aikuisten hedelmäkarkkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti