Glenmorangie 18 yo Extremely
Rare
Nykyään
viskin ikäännyttäminen on tarkasti suunniteltua. Aiemmin tynnyreinä käytettiin
periaatteessa ihan vaan niitä, mitä satuttiin löytämään. No, kalatynnyrit
jätettiin ehkäpä väliin. Tynnyrit olivat vanhoja oluttynnyreitä ravintoloilta
ja panimoilta, rommitynnyreitä merimiehiltä, käytettyjä viskitynnyreitä,
viinitynnyreitä Euroopasta ja mitä nyt mistäkin tuli vastaan.
Alun
perin viskejä pidettiin tynnyreissä vain käytännöllisistä syistä – tynnyri oli
mitä mainioin paikka säilöä tehtyä juomaa. Myöhemmin säädettiin kuitenkin laki
määräämään, että viskiä on ikäännytettävä vähintään kolme vuotta ainakin kertaalleen
aiemmin käytetyssä tammitynnyrissä. Skottiviskin pitää olla myös Skotlannissa
ikäännytettyä. Toisinaan viskien annettiin kuitenkin olla tynnyrissä vain
minimiaika, koska juomalta ei varsinaisesti odotettu korkeaa laatua (hauska
trivia: joskus 1500-luvulla Ylämaiden viskit saattoivat olla jopa myrkyllisiä;
Alamaiden viskejä pidettiin tasokkaampina).
Turussa kannattaa suunnata Kerttulin Kievariin |
1900-luvun
lopulla ja erityisesti 2000-luvulla ihmiset ovat alkaneet vaatimaan viskiltään
enemmän – laadulle on kysyntää. Siksi viskin tynnyröintikin on nykyään pitkälle
kehittynyttä. Sen sijaan, että otettaisiin jokin satunnainen kadunkulmasta
löytynyt tynnyri, voidaan jopa tynnyriin käytetyn tammen kasvualue valita
hehtaarin tarkkuudella.
Glenmorangien 18-vuotias (43 %) on hyvä
esimerkki viskistä, jossa tammi on tarkasti valittua. Glenmorangie tekee
yhteistyötä yksityisten amerikkalaisten metsurien kanssa. Metsurit kaatavat
puita tarkasti valituilta alueilta Missourin osavaltiossa, Ozark-vuorten
rinteiltä. Puut sahataan lankuiksi ja kuljetetaan kuivumaan Louisvilleen,
Kentuckyyn, missä niistä tehdään tynnyreitä. Sieltä ne kuljetetaan Tennesseen
osavaltioon Jack Daniel’sille. Kun Jack Daniel’s on käyttänyt tynnyrit, ne
puretaan ja kuljetetaan Skotlantiin uudelleen koottaviksi. Kokoa kasvatetaan
200 litrasta 250 litraan vaihtamalla päätylevyt suurempiin, ja sen jälkeen
Glenmorangie voi täyttää ne tisleellään.
Jack
Daniel’s –tynnyreissä viski viettää 15 vuotta, jonka jälkeen noin 30 % siitä
siirretään Oloroso-tynnyreihin, ja kolmen vuoden kuluttua kummatkin viskit
yhdistetään.
18-vuotiaassa
Glenmorangiessa huomaa välittömästi, että valmistusprosessiin on nähty vaivaa
ja on oikeasti haluttu tehdä hyvää viskiä. Tuoksu on aivan uskomattoman
hillitty ja tasapainoinen. Tammen mausteisuus, elegantti hedelmäisyys, hento
marjaisuus, raikas omena, hunaja ja vanilja ovat kaikki täydellisessä
tasapainossa. Kaiken ympärillä tuoksuu erinomaisen kermainen appelsiinivanukas.
Viskin
maku on suoraan samassa linjassa tuoksun kanssa. Se on pehmeän hedelmäinen,
punaviinimarjainen, hennon tamminen, viheromenainen ja hillityn
hedelmätoffeinen. Kaikki on taas nätisti tasapainossa. Suutuntuma on
täyteläinen ja suht öljyinenkin mutta hillitty. Viski on makeahkoa, mikä sopii
sille mainiosti. Maku on melko pitkä, ja loppua kohden alkaa löytyä sitruunan
kuorta.
Vettä
ei oikeastaan ole tarvetta lisätä. Se tuo tuoksuun hieman suolaisuutta ja
kurkun kuorta. Maku makeutuu hieman ja sieltä löytyy miellyttävää
mandariinimarmeladikarkkia.
Lyhyesti: Glenmorangie 18 yo Extremely
Rare on erinomainen hieman mausteinen ja hedelmäinen viski. Kaikki maut ja
tuoksut ovat täydellisesti tasapainossa, ja kokonaisuus on lamaannuttavan
hienostunut ja siisti. Hintaan katsomatta tämä on loistava viski, ja hintaan
katsoessa vaan yllättyy: tämähän on hyvin kohtuullisesti hinnoiteltua! Alkon
tilausvalikoimasta pullon saa alle 95 eurolla ja netistä sekä muun muassa
laivalta pullo maksaa parhaimmillaan noin 70 €. Samassa voidaan myös
hämmästellä Extremely Rare –lisänimeä – eihän tämä mitään äärimmäisen
harvinaista ole. Kauaa ei tule menemään, että minulla on pullo tätä hyllyssäni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti