lauantai 5. syyskuuta 2015

Auchentoshan 12 yo

Auchentoshan 12 yo

Kuva: Alko
Skotlannin Lowlands-alueella, parikymmentä kilometriä Glasgow’sta luoteeseen, sijaitsee ”Skotlannin irlantilaisin tislaamo”, Auchentoshan. ”Irlantilaisen” Auchentoshanista tekee se, että he tislaavat viskinsä kolmesti – kuten irlantilaisetkin yleensä. Yksi ylimääräinen tislauskerta tekee lopputuotteesta kevyempää ja puhtaampaa. New make spiritistä tulee myös kymmenisen prosenttiyksikköä tavallista vahvempaa, noin 81 %. Tarina ei tosin kerro, mihin vahvuuteen viski laimennetaan ennen tynnyröintiä.

Auchentoshanin perussarjan nuorin ikämerkinnällinen viski on 12-vuotias (40 %). Viskiin käytetyt tynnyrit ovat espanjalaisia oloroso-tynnyreitä ja amerikkalaisia bourbontynnyreitä – enimmäkseen jälkimmäisiä.

Tuoksu on kevyt, kuten voisi olettaa. Se on myös melko terävä. Liuotinmainen kukkaisuus tulee ensimmäisenä nenään, ja sen lisäksi marjat ovat selkeästi esillä: makea kirsikka ja mustikka tulevat lähinnä mieleen. Jenkkitammi tuntuu taustalla pikkuisen hedelmäisenä säväyksenä.

Sherrytynnyrin vaikutus jää hieman epäselväksi, mutta vesitilkka tuo mukaan hennon ruutisen elementin, joka vaikuttaa sherryiseltä. Löytyykö taustalta ajan kanssa hieman voipullaakin?

Suutuntuma on yllättävän täyteläinen ja öljyinen, vaikka viskin keveys on edelleen selvää. Täyteläisyys ilmenee kinkkuisuutena ja ehkä jopa savuna (Auchentoshan ei tosin käytä savustettuja maltaita). Alkumaussa on ruohoisuutta, eikä maku ole erityisen pitkä. Loppu on kuiva ja vähän vaniljainen.


Lyhyesti: Auchentoshanin 12-vuotias on suoraviivainen ja mutkaton viski, mutta se ei silti ole tylsä kokemus. Todennäköisesti hieman poikkeavan valmistustapansa vuoksi se on mukavasti erilainen viski. Aromimaailma on kevyt ja lähinnä marjainen ja kukkainen. Alko myy 12-vuotiasta Auchentoshania 0,2 litran pullossa parillakympillä ja 0,7 litran pullossa tilausvalikoiman kautta vajaalla viidellä kympillä. Viski on hintaisekseen ihan kelpo-ostos, mutta lähinnä erilaisuutensa vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti