Glenmorangie Quinta Ruban
1990-luvulla
tynnyriviimeistellyt viskit alkoivat yleistyä oikeastaan Glenmorangien
johdolla. Glenmorangie on edelleenkin tunnettu eri tavoin viimeistellyistä
viskeistä ja ”viskisuunnittelusta” siinä mielessä, että he suunnittelevat
viskinsä ikäännyttämisen tarkasti ja toteuttavat sen hyvin.
Tynnyriviimeistelyjen
kehittyminen juontaa juurensa 1900-luvun puoliväliin, jolloin sherryn (ja
muiden vastaavien viinien) kulutus Briteissä laski paljon, ja erityisesti
vuoteen 1981, jolloin EU päätti, että sherryt, madeirat ja portviinit sun muut
on pullotettava kotimaassaan. Päätöksen johdosta luonnollisesti
viinitynnyreiden tuonti lähemmäs Skotlannin tislaamoja väheni, ja tynnyrien
hinnat nousivat. Siispä oli järkevää antaa viskin ikääntyä ensin halvemmassa
bourbontynnyrissä, ja siirtää se lopuksi vain pieneksi ajaksi kalliimpaan
tynnyriin maustumaan. Viimeistelyaika vaihtelee todella paljon: joskus
jälkikypsytys kestää toista vuosikymmentä, kun taas joskus se on vain joitain
kuukausia.
Viskin väri on punertava |
Aiemmin
Glenmorangien portviinitynnyriviimeistelty viski oli vain nimellä Port Wood
Finish, mutta nykyään nimi on myyvämmän kuuloinen Quinta Ruban. Quinta
tarkoittaa portugalin kielellä viinitilaa, ja ruban on gaelia ja tarkoittaa
rubiinia (englanniksi ruby; käytetyt portviinitynnyrit ovat
ruby-port-tynnyreitä).
Nimestään
huolimatta Glenmorangie ei ole onneksi tässä kohtaa lähtenyt mukaan
NAS-viskihommiin. Quinta Ruban on yhteensä 12-vuotiasta. Ensimmäiset kymmenen
vuotta kului amerikkalaisessa tynnyrissä – siis bourbontynnyrissä – ja loput
kaksi vuotta meni portviiniviimeistelyyn. Alkoholia siinä on 46 %,
kylmäsuodatus on jätetty väliin ja väriä ei taida olla lisätty.
Tuoksu
on jollakin ruokaisalla tavalla portviinisen hedelmäinen. Vaniljaa on paljon ja
Glenmorangiemaiset sitruuna ja limetti tuntuvat myös selvästi. Taustalla on
pienen pieni häivähdys mausteista tammea sekä hieman enemmän makeaa
viinirypälemehuista punaviiniä. Marsipaaninen kuivattu tai ylikypsä kirsikka
sitoo kaiken kivasti yhteen. Aika jouluinen kokonaisuus.
Hieman
avautuessaan viskistä alkaa löytyä itsetehtyä omenahilloa ja häviävän pieni
säväys karviaismarjaa.
Ilman
vettä Quinta Rubanin maistelu ei oikein toimi – se on liian terävää sellaiseen.
Maun täyteläisyyden voi kuitenkin huomata heti. Tammi, glögi, joululeivoksiset
mausteet sekä niihin sopiva sitruunan kuori ovat enemmän mukana kuin tuoksusta
olisi arvannutkaan. Viski on melko kuiva. Portviinisyys ei ole maussa niin
selvää – maun puolesta Quinta Ruban menisi ihan hyvin sherryviskistä. Itse
asiassa mausta tulee aika paljonkin mieleen Aberlourin A’bunadh.
Kokonaisuus
on miellyttävän tasapainoinen ja pitkä. Jälkimakuun jää kivasti alkoholin
lämpöä (ei kuitenkaan polttoa) sekä tumman punaista marjaisuutta.
Lyhyesti: Quinta Ruban on oikein
maittava joulun mieleen tuova jokseenkin kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti
punainen viski. Maussa portviinisyys ei ole niin selvää, mutta tuoksussa
portviinimäinen hedelmäisyys ja marjaisuus on huomattavaa. Glenmorangielle
tyypilliset sitrus ja vanilja ovat myös tietysti mukana. Alkon
tilausvalikoimista pullon saa hiukan päälle 70 eurolla, mutta nettikaupoissa
hinta pyörii vain viidenkympin tuntumassa. Saatavuus on oikein hyvä, ja sitä
kannattaa hyödyntää: suosittelen ostamaan Quinta Rubania.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti