torstai 17. syyskuuta 2015

Auchentoshan Old Malt Cask Sample

Auchentoshan Old Malt Cask Sample

Viskejä on olemassa uskomattoman monia erilaisia julkaisuja. Yleensä netistä tai kirjoista löytyy edes jotakin tietoa viskistä, mutta toisinaan pullote voi olla niin harvinaista, ettei siitä ole oikeastaan mitään tietoa missään. Tällaiset viskit ovatkin mielenkiintoisia, koska niitä ei ihan joka päivä pääse maistamaan.

Sobotta ja lasi hyvää viskiä – muuta ei tarvita
Joskus jopa Alkosta voi saada harvinaisuuksia. Vuonna 2010 valikoimissa oli erä Auchentoshanin tynnyrisamplea, joka on internetissä käytännössä täysin tuntematon – pari foorumimainintaa viskin olemassa olosta on mutta ei mitään varsinaista tietoa. Tuttavani oli ostanut tuolloin pullon sitä, ja avannutkin viskin jo viitisen vuotta sitten. Vielä tilkka sitä oli jäljellä, ja minä sain siitä maistiaiset, jotka oikein mielelläni otin vastaan!

Pullon etiketti on loistava: siinä on annettu kaikki tiedot kunnolla. Viskin tislaus on tapahtunut syyskuussa 2000, ja reilun yhdeksän vuoden uuden täytön bourbontynnyrissä oleilun jälkeen se pullotettiin helmikuussa 2010. Viski on single caskia eli pulloon on otettu viskiä vain yhdestä tynnyristä, joka tässä tapauksessa on numero 5507. Väriaineita tai suodatuksia ei tietystikään ole tehty, ja alkoholia on tasan 50 %. Todennäköisesti viskiä ei ole laimennettukaan ennen pullotusta.

Viskissä on hauskasti ”tummansävyisiä” aromeita mutta kokonaiskuva on melko pirteän oloinen. Rusina ja suklaarusina tuoksuvat selvästi, mutta ne ovat raikkaan tuoreita. Vihreä hedelmäisyys tasapainottaa hyvin ei niin tuoretta tammea. Hieman persikkaakin on.

Maku on kevyen paahteisen ja tavallaan savuisen tamminen. Kuivattu luumu ja lakritsi ovat hyvin esillä, mutta niiden fruktoosinen pirteys pitää viskin hyvin tasapainossa. Etenkin pitkähkössä jälkimaussa raikkaan yrttinen lakritsi on selvästi läsnä.

Vesitilkka laajentaa makuskaalaa. Tuoksuun tulee toffeeta, vihreää omenaa, keksiä ja mausteista tammea. Tasapaino ”tumman ja vihreän” välillä pysyy edelleen. Maku muuttuu samaan tyyliin: viheromenainen toffeekarkki ja viljaisuus voimistuvat.

Lyhyesti: Tämä 9-vuotias Auchentoshanin tynnyrisample on hauska viski. Rusinat, luumut, paahteinen tammi ja lakritsi saavat hienoa kontrastia vihreältä omenaisuudelta, viljalta, keksiltä ja ylipäänsä makeanpirteiltä sävyiltä yleensä raskaammilta mauilta. Tätä samplea tuskin tulee missään vastaan, mutta suosittelen rohkeasti tarttumaan kaikkiin mitä kummallisimpiin viskeihin, joita maailmasta löytyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti