sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Monkey Shoulder

Monkey Shoulder Batch 27

Monkey Shoulder on William Grant & Sonsin vuonna 2005 lanseeraama viski. Se on mallassekoitus, koska käytetyt viskit ovat kolmelta eri Speyside-tislaamolta: Glenfiddichiltä, Balvenieltä ja Kinivieltä. Monkey Shoulder itse kutsuu viskiään maailman ensimmäiseksi triple maltiksi.
Kuva: Alko

Viskin nimi on kunnianosoitus entisajan viskinvalmistukselle. Ohran lattiamallastuksessa maltaita täytyy liikutella, jotta ne saisivat ilmaa. Ennen ilmaaminen tehtiin käsin lapioimalla. Miehet käyttivät lapiota päivästä toiseen samoin päin, mikä johti ennen pitkää siihen, että ryhti kääntyi vinoksi – toinen olkapää alkoi roikkua alhaalla. Sellaista olkapäätä kutsuttiin nimellä monkey shoulder.

Monkey Shoulder on tuoksultaan hyvin tyypillinen Speyside-viski: hedelmäisyys on vahvaa. Kirsikkaa, vadelmaa ja kypsää hunajamelonia on selvästi. Amerikkalaiset tynnyrit tuovat mukaan tammea, kinuskia ja vaniljaa. Sokkona olisin veikannut (tai itse asiassa veikkasin – en tiennyt vielä tätä juodessani, että siihen on käytetty ainoastaan bourbontynnyreitä), että mukana on myös hiukan sherrytynnyreitä, koska taustalta löytyy rusinainen sävy.

Suutuntuma on yllättävän pehmeä. Viski on puinen, vadelmaisen marjainen ja hedelmäinen. Semmoista kauppojen auloissa olevien purkka-automaattien purukumien esanssihedelmää. 40-prosenttiseksi ja todennäköisesti aika nuoreksi (sanoisin alle 10-vuotta) Monkey Shoulder on melko täyteläistä. Jälkimaku on vaniljaisen hedelmäinen.


Lyhyesti: Monkey Shoulder on hyvin suoraviivainen ja tavallinen Speyside-viski, mutta sopivan hillitty sekä tasapainoinen. Ulkomailla monissa paikoissa kokonainen pullo Monkey Shoulderia maksaakin vain reilut kolmekymppiä, joten se sopii hyvin aloittelevalle viskinjuojalle. Ei Alkon tilausvalikoiman neljänkympin hintakaan mahdoton ole, jos on liian laiska tilaamaan ulkomailta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti