lauantai 19. syyskuuta 2015

Glenfarclas 15

Glenfarclas 15 yo

Glenfarclas herättää minussa hieman ristiriitaisia ajatuksia, koska en oikein osaa mutkat suoristaen sanoa, onko se hyvä vai huono tislaamo. Heidän 25-vuotias viskinsä on erinomaista, 30-vuotias vähän heikompaa tasoltaan, 105 hintaisekseen (ei Alkon hinnalla) hyvää ja kymmenvuotias liian nuorta ja simppeliä. Glenfarclasilla on selvästi potentiaalia tehdä mitä ihastuttavampia viskejä, mutta aina se ei vaan tunnu onnistuvan.

Kuva: Whiskysite
Glenfarclas on yksityisomistuksessa ja heidän viskinvalmistustyylinsä on hyvin perinteitä kunnioittava. Viskit ovat tunnistettavan sherryisiä. Siitä huolimatta Glenfarclasin vuosittainen tuotanto on hyvin suurta. Heidän tislauspannunsa ovat Speysiden suurimmat, joten viskiä voidaan tehdä paljon.  Yleensä käytössä on neljä pannua, mutta tislaamo omistaa kuitenkin yhteensä kuusi pannua.

Glenfarclas 15-vuotias (46 %) on tislaamolle tyypillisesti sherryinen. Tuoksussa on toffeeta, hedelmätoffeekarkkia, rypäleistä sherryä, männyn pihkaa sekä erityisesti Glenfarclasille tyypillisesti ruskeaa omenaa. Vesitilkka tuo mukaan piparkakkutaikinaa.

Suutuntuma on valitettavasti ja vähän yllättäen ohut. Maussa on lakritsia, pirteää hedelmää ja hienostunutta toffeeta. Kokonaisuus on tasapainoinen, hieno ja varsin suoraviivainen – mitään suuria yllätyksiä ei ole. Keskipitkä maku kehittyy vähän viinaiseksi mutta toisaalta myös selkeämmäksi. Mausteet ja hedelmät erottuvat tavallaan omiksi aromeikseen. Vesi tuo makuunkin maustepippurisen ja inkiväärisen piparkakkutaikinan.


Lyhyesti: Glenfarclas 15-vuotias on melko suoraviivainen ja tyypillinen sherryviski. Se ei tarjoa mitään suuria yllätyksiä, mutta oman asiansa se hoitaa hyvin mallikkaasti. Suht hillitty tyyli tekee siitä toisaalta vähän mieleenpainumattoman. Voisin kuitenkin kuvitella ostavani pullollisen tätä, koska viski on kuitenkin laadukasta eikä hinta ylitä nettikaupoissa välttämättä edes kuuttakymmentä euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti