keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Hellyers Road Port Cask

Hellyers Road Port Cask

Parikymmentä vuotta sitten Australian mantereella meijeriteollisuuden sisällä oli kova kilpailu menossa. Se sai maidontuottajat varpailleen, sillä isompien yhtiöiden markkinakilpailu saattaisi ajaa pienemmät meijerit konkurssiin. Niinpä Tasmanian saarella meijerit lyöttäytyivät yhteistyöhön, jolla he saisivat turvattua leipänsä, vaikka maidontuotanto jouduttaisiinkin lopettamaan. Ratkaisuna oli alkaa valmistaa viskiä. Niin syntyi Hellyers Road Distillery, joka on edelleenkin toiminnassa, vaikkei maitobisneksellekään käynyt lopulta huonosti.

Kuva: Nicks Wine Merchants
Port Cask Finish (48,9 %) on täynnä eksoottista hedelmäisyyttä. Passionhedelmä ja persikka tulevat selkeimpinä nenään. Rinnalla on hiukan lempeää ja rauhallista tammea – ei mitään hyökkäävää siis. Olin myös aistivinani hieman hernemäistä tuoksua. Taustalla on jokseenkin epämääräistä kuivaa hedelmää, maustetta ja multaa – ikään kuin semmoisena huomaamattomana mattona kaikelle.

Maku on epätavallisen marjamehumehumainen. Se muistuttaa todella paljon esanssista rypälemehua. Rypälemehussa on ehkä inaus kumisuutta. Epäselvä kuivahedelmä–mauste–multa-sotku tuntuu alkumaussa, mutta äkkiä sen jälkeen alkaa tapahtua paljon. Heti nielaisun jälkeen passionhedelmäisyys suorastaan räjähtää suuhun. Loppumaku kääntyy kitkerän eksoottisen hedelmäiseksi.

Vettä tämä viski tarvitsee. Se on turhan terävää ilman laimennusta.


Lyhyesti: Hellyers Road Port Cask Finish on oikein kiinnostavan eksoottisen hedelmäinen. Maussa tapahtuu tosi paljon kaikenlaista; tuoksu on vähän tylsempi. Näitä ei todennäköisesti ihan tuosta vain vastaan tule, sillä pulloja on tehty vain 437, eikä tislaamon viskejä ylipäänsä kuljeteta hirveästi Australian ulkopuolelle. Netistä pullon saisi kuitenkin vähän yli sadalla eurolla. Tuotantomäärään nähden hinta on kummallisen alhainen. Vaikka viski onkin maittavaa, en satasta siitä menisi maksamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti