tiistai 20. lokakuuta 2015

Dalwhinnie 15 yo

Dalwhinnie 15 yo

Diageon omistuksessa oleva pienehkö tislaamo, Dalwhinnie, sijaitsee Ylämaiden alueella, vähän Speysidesta lounaaseen – hieman vähemmän yllättäen Dalwhinnie-nimisessä kylässä. Tislaamo on perustettu vuonna 1898, mutta tulipalon vuoksi se jouduttiin sulkemaan kolmeksi vuodeksi vuonna 1934. Äkkiä uudelleenavaamisen jälkeen tuotanto jouduttiin taas keskeyttämään, koska toinen maailmansota esti riittävän ohransaannin. Vuodesta 1947 tislaamo on kuitenkin päässyt tuottamaan viskiä tauotta.

Dalwhinnie on hieman erikoinen tislaamo. Sen perussarjaan ei kuulu varsinaisesti kuin yksi viski. Poikkeuksellisesti sekin on 15-vuotiasta ja 43 % – siis hieman tavallista perustuotetta vanhempaa ja vahvempaa. 15-vuotiaan lisäksi Dalwhinnieltä on silti useampia erilaisia julkaisuja, mutta niiden tuotanto ei ole jatkuvaa. Suurin osa Dalwhinnien viskeistä myydään kuitenkin myös Diageon omistamalle sekoiteviskille, Black & Whitelle.

Kuva: Alko
15-vuotias Dalwhinnie on tuoksultaan melko helppo mutta toimiva. Runko on siirappisen toffeinen, olkinen ja ehkä jopa hivenen nahkainen. Mänty, raskas puumaisuus (puu, ei puuma) ja hetken haistelun jälkeen ilmenevä kirsikkainen tumma suklaa tukevat runkoa. Pieni savumerkkikin taitaa tuoksua taustalla.

”Raskaista” tuoksuistaan huolimatta viski on varsin pirteää. Pirteä päärynä ja mandariini tuo kivaa kontrastia.

Suussa Dalwhinnie tuntuu hieman terävältä ja keskitäyteläiseltä. Olkinen, pähkinäinen ja kermainen pohja on tuoksuakin vahvempi, mutta päärynät, mandariinit ja muut hedelmät pitävät viskin hyvin elossa. Hento savuisuus tuntuu jälkimaussa vähän.

Vesitilkka piristää niin makua kuin tuoksuakin; hedelmäisyys korostuu ja tummemmat maut muuttuvat huomaamattomammiksi, mutta ne eivät kuitenkaan menetä voimaansa. Oikeastaan viski muuttuu vielä vähän tasapainoisemmaksi. Myös terävyys katoaa mausta, mikä on oikein kaivattu juttu.


Lyhyesti: Dalwhinnien 15-vuotiasta pidetään jokseenkin aloittelijamaltaana, minkä ymmärrän hyvin. Se on aika helppo viski, eikä se välttämättä tarjoa uutta maisteltavaa moneksi tunniksi. Kokonaisuus on kuitenkin herkullinen ja tasapainoinen. Arvostan sitä, että viski on hieman minimivahvuutta vahvempaa ja muutaman vuoden ”vertaisiaan” vanhempaa – eikä kuitenkaan kalliimpaa. Alkon tilausvalikoimasta pullon saa 55 eurolla. Kelpaisi hyvin aloittelijan tastingin ”paremmaksi” viskiksi ja toisaalta kokeneemmankin maistelijan illanviettoon, kun viskinmaistelu ei ole illan pääasia.

2 kommenttia:

  1. Hennonlaisen savunkin jälkeen pinnalle nousee hedelmäinen raikkaus. Nautittava puumaisessa seurassa. ;)

    VastaaPoista
  2. Viskiä sää myös 20 cl:n maistiaispakkauksessa.

    VastaaPoista