lauantai 10. lokakuuta 2015

Kilchoman Loch Gorm

Kilchoman Loch Gorm

Loch Gorm on Kilchomanin, Islayn uusimman tislaamon, ainoa täysin sherrytynnyreissä ikäännytetty versio. Se saa nimensä pari kilometriä tislaamosta pohjoiseen sijaitsevalta pieneltä järveltä. Ensimmäinen Loch Gorm –viski julkaistiin vuonna 2012, ja sen jälkeen niitä on julkaistu aina vuosittain. Käytetyt sherrytynnyrit ovat aina Oloroso-tynnyreitä; ensimmäisiin kolmeen versioon käytettiin vain suurempia butt-tynnyreitä, mutta vuoden 2015 pullotteeseen käytettiin niiden lisäksi myös pienempiä hogsheadejä.

Kuva: Master of Malt
Minun maistamani pullote on vuodelta 2014, ja se on tislattu vuonna 2009 – ikää viskillä on siis viitisen vuotta. Kilchomanin tyyliin prosentteja on 46, eikä turhanpäiväisiä kylmäsuodatuksia tai väriaineita ole käytetty.

Yllätys yllätys, tuoksu on savuinen. Sen ohella löytyy kuitenkin helposti toffeeta, kuivattua kirsikkaa, kermaista vaniljaa ja rusinaa. Ne kaikki yhdistyvät tervaiseen savuun suorastaan täydellisesti. Lisäksi on myös ruohoa, sitrusta, joululeivosmausteita, hedelmätoffeeta, kanelia ja vesimelonia aivan siitä kuoren vierestä.

Suussa Loch Gorm tuntuu aika ohuelta. Alkoholikin tuntuu ohuen suutuntuman vuoksi pienenä terävyytenä. Viski on oikein kuivaa. Maku on puinen ja pippurinen. Tervainen savu on tietysti maussakin mukana – siitä tulee itse asiassa paljonkin mieleen Taliskerin kymppi. Tämä Kilchoman on kuitenkin paaaljon vähemmän väkivaltainen.

Kevyessä maussa on savuisuuden lisäksi monenlaista omenaa ja sitä samaa vesimelonin kuoren sisäpintaa.

Vedellä viskistä terävyys pyöristyy, tuoksun mansikkainen hedelmätoffee voimistuu ja sen rinnalle tulee jonkinlaista saippuaisuutta. Maun puolella savu pysyy yllättävänkin vahvana, ja mieleen tulee hyvin selkeästi tervaleijonat.


Lyhyesti: Loch Gorm (09/14) on savuinen viski, jossa savu ei kuitenkaan dominoi yhtään samalla tavalla kuin monesti savuviskeissä. Harvoin savu sulautuu näin täydellisesti muiden makujen kanssa tasapainoisesti yhteen. Ainoa, mitä tästä viskistä puuttuu, on tukevampi runko ja suutuntuma. Muuten erinomainen suoritus. Loch Gormien hinnat pyörivät 70–80 eurossa, mikä on ihan hyvä summa tällaisesta viskistä. 2014 julkaisua ei tosin taida enää ihan mistä vaan löytää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti