perjantai 2. lokakuuta 2015

Glendronach 12 yo Original

Glendronach 12 yo Original

Kesä alkaa olla ohi, ja syksy on tullut. Viskinjuonnin kannalta se on vallan mainio juttu, koska monille viski yhdistyy vuoden pimeämpään ja viileämpään aikaan – minulle hyvä viski maistuu toki milloin tahansa. Syksyn myötä alkavat myös tastingit, kun lomat alkavat olla lomailtuna. Minulla syksyn tastingit alkoivat Kerttulin Kievarissa Glendronachin merkeissä.

Kuva: Alko
Ensimmäisestä lasista löytyi 12-vuotiasta Glendronachia (43 %). Suurin osa käytetyistä tynnyreistä on oloroso-tynnyreitä, mutta mukana on myös PX-tynnyreitä. Tislaamon tuntien tuo ei yllätä: 90 % tällä hetkellä varastoissa olevista tynnyreistä on joko olorosoa tai pedro ximéneziä. Loput 10 % on erilaisia viinitynnyreitä (kuten sauternes ja marsala) sekä bourbontynnyreitä. Glendronachilla on yhteensä kuusi tynnyrivarastoa, joista puolet on perinteisiä dunnage warehouseja. Ennen vuotta 2008 12-vuotiaassa GD:ssä käytettiin vain oloroso-tynnyreitä sekä bourbontynnyreitä.

12-vuotiaan tuoksu on tavallaan ”lihaisa” – siinä on voimaa. Ei kuitenkaan terävässä mielessä, vaan tuoksu tuntuu voimakasrunkoiselta. Tuoksussa on marsipaania, hillittyä raikasta hedelmäisyyttä, kevyttä mausteisuutta ja puuta – enemmän puuvajaa kuin tammilankkua. Mausteisuus on hieman (tuhkaisen) savupaprikamaista. Savu on vain hyvin hento sävy. Glendronach ei käytä kuin hyvin vähän savustettua mallasta.

Viski on täyteläinen, hillitysti pirteän hedelmäinen ja vähän suolaisen oloinen. Runko on tukeva, kuten tuoksusta odottaakin. Makuun kehittyy kivasti appelsiinia ja jälkimausta löytyy lähes nahistuneita mintunlehtiä.

Vesitilkka on ihan hyvä idea, kunhan ensin maistelee ilman vettä kunnolla. GD 12 toimii hienosti ilman vettä sekä vedellä. Laimeampana pehmeä karkkihedelmä tulee selkeämmäksi niin tuoksuun kuin makuunkin. Tuoksusta löytyy kevyttä vihanneksisuutta taustalta, ja mausta löytyy hieman maustekaapin tuoksua.


Lyhyesti: Glendronachin 12-vuotiaasta huomaa, että tislaamo panostaa laatuun – ei määrään. Viski on hienosti tasapainossa: siinä on nuorehkolta viskiltä odotettavaa pirteää hedelmäisyyttä ja sherrytammen mausteisuutta, ja ne toimivat mainiosti yhdessä. Maku ja tuoksu ovat mielenkiintoisia; viski tarjoaa paljon, kun vaan jaksaa maistella. Se on myös sopivasti hinnoiteltua: Alkon tilausvalikoimasta pullon saa 53 eurolla, ja Virosta jopa 20 € halvemmalla! Pidän kovin mahdollisena, että parin viikon päästä minunkin hyllyssäni komeilee yksi tällainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti