maanantai 26. lokakuuta 2015

Kyrö Koskue


Kyrö Koskue

Vuonna 2014 perustettiin Isokyröön vanhaan meijeriin tislaamo nimeltä Kyrö Distillery, jonka ajatuksena on tehdä viskiä 100 % rukiista – koska ruis nyt on hyvin suomalainen vilja. Ensimmäiset viskit valmistuvat vasta vuonna 2017, koska EU:n lain mukaan juomaa ei voi ennen kolmen vuoden ikäännytystä kutsua viskiksi. Tislaamo on kuitenkin julkaissut ikäännyttämätöntä Juuri-nimistä tislettä ja neljä kuukautta ikäännytettyä Versoa. Niiden lisäksi tislaamo tekee kahta giniä, jotka ovat Napue ja Koskue.

Napue on saanut suurta arvostusta niin Suomessa kuin maailmallakin. Kesällä 2015 se voitti International Wine and Spirit Competitionin palkinnon maailman parhaasta gin & tonic –ginistä. Napue on erinomainen ruispohjainen ja hyvin epätyypillinen gin. Jos et ole sitä vielä maistanut, suosittelen suuntaamaan Alkoon ja ostamaan yhden neljäkymppiä maksavan pullon.

Väri taitaa todellisuudessa olla hieman kuvaa tummempi
Kyrön toista giniä, Koskueta, ei valitettavasti saa vielä Alkosta, mutta ravintoloissa, laivalla ja Virossa sitä ainakin myydään. Se on Napuen tapaan 100 % rukiista tehty tisle, ja sitä on ikäännytetty valmistajan mukaan ”for long enough time” pienissä uusissa tynnyreissä. Koskueta on maustettu koivunlehdillä, karpalolla, mesiangervolla ja appelsiininkuorella. Alkoholia siinä on 42,6 %. Kuulostaa siis erittäin mielenkiintoiselta ja kaukana perinteisestä ginistä olevalta juomalta.

Tuoksu on kaikesta huolimatta yllättävän ginimäinen – katajanmarjaa siis on hiukan. Rukiin grappainen mausteisuus tuo miellyttävää pohjaa ginille. Koivunlehdet ja juoman mausteisuus tuovat mieleen tervaisen mökkisaunan. Appelsiininkuori sopii hyvin lakritsisien kuminaiseen rukiin mausteisuuteen. Uusi tammi tuoksuu pehmeänä vaniljana ja tuoreena puuna.

Makukin on mausteinen, mutta katajaakin on muistuttamassa siitä, mitä tässä nyt oikein juodaankaan. Raikas kanelisuus sopii hienosti kokonaisuuteen. Suutuntuma on kivan öljyinen, eikä lievä terävyys haittaa. Jälkimaussa vanilja tulee miellyttävästi kevyen neilikkaisuuden ja kardemumman kanssa esiin.

Lyhyesti: Koskue on tammitynnyrissä ikäännytettyä ruispohjaista giniä, joka ei pahemmin perinteistä giniä muistuta. Erikoiset valmistusaineet ja yksinkertaisesti todella laadukas valmistaminen tekevät siitä loistavaa juomaa. Tynnyri-ikäännytys tekee siitä myös mainiota juomaa viskiharrastajalle, vaikka ginit eivät noin muuten maistuisikaan erityisemmin. Toivottavasti emme joudu kauaa odottamaan, että Koskue pääsee Alkon valikoimiinkin, sillä tämä on ehdottomasti ostamisen arvoinen tuote. Poikkeuksellisesti Kyrön tuotteet ovat järkevä ostos Suomestakin, sillä ulkomailla kuljetuskustannukset melkeinpä korvaavat matalamman verotuksen. Virossa puolen litran pullo maksoi neljäkymppiä, mikä on juuri sopiva hinta näin hyvälle pienen tislaamon tuotteelle.

1 kommentti:

  1. I have to get a bottle of this soon. I was mixed about the Baby Blue but I’m not familiar with corn whiskeys so I’m not a good judge. This sounds right in my ballpark tho.
    chivas 18

    VastaaPoista