sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Lagavulin 12 yo, 2011

Lagavulin 12 yo, 2011

Islayn saaren eteläosassa, Laphroaigin ja Ardbegin välissä, sijaitsee Lagavulinin tislaamo. Se on perustettu vuoden naapureitaan myöhemmin eli vuonna 1816. Lagavulin on Diageon omistuksessa, ja tislaamolla on yhteensä neljä päärynänmuotoista tislainta. Ylivoimaisesti tunnetuin ja yleisin Lagavulin on 16-vuotias tisle, mutta sen lisäksi heillä on PX-tynnyreissä viimeisteltyä Distiller’s Editionia, vuosittain julkaistavaa 12-vuotiasta sekä erinäisiä vanhempia pullotteita, joita julkaistaan satunnaisemmin.
Kuva: The Whisky Exchange 
Lagavulinin 12-vuotiasta (57,5 %) on laitettu myyntiin erä joka vuosi alkaen vuonna 2001. Maistamani pullote oli siis kymmenes sarjassaan, ja se on tislattu 1900-luvun viimeisenä vuonna. 12-vuotiaat pullotetaan tynnyrivahvuisena, ja ne viettävät koko ikäännytyksen toisen täyttökerran bourbontynnyreissä.

Runsaan nokisen ja petrolisen savun lisäksi tämä viski tarjoaa myös vihannes- ja juureslaatikkoa sekä vihreää kuivattua hedelmää. Tuoksu on kuitenkin hieman epäselvä ilman vettä. Laimennuksen myötä alkaa löytyä uimahallimaista klooria, suolaisuutta, vaatimatonta vaniljaista tammea, suolaista tervaleijonaa, karviaista, punaherukkaa ja ruskeaa banaania. Savu antaa kaikille muille tuoksuille jonkun verran tilaa, mutta (tai siksi) tasapaino on hyvä.

Ilman vettä viskistä erottaa makeutta, hedelmää ja Lagalle tyypillistä raskasta savua. Hedelmät ja savu toimivat hyvin yhdessä, mutta tynnyrivahvuisena vettä on lisättävä – täydellä vahvuudella viski on liian terävää, eikä mauista saa paljoa irti. Makuun alkaa tulla karkkista hedelmäisyyttä, mansikkaa, hiuslakkaisuutta ja käyttämättömiä kangaslaastareita. Suutuntuma on melko täyteläinen. Jälkimaku on kuivakan savuinen.


Lyhyesti: Lagavulinin 12-vuotias vuodelta 2011 on mainio raskassavuinen Islay-viski, joka saa vesitilkan myötä aivan uusia hedelmäisen marjaisia puolia. Uudelleentäytetyistä ex-bourbontynnyreistä johtuen tynnyrin vaikutus jää aika pieneksi, mutta se ei tunnu haittaavan; viski on mainion tasapainoinen juuri tällaisena. 2011 vuoden versiota saattaa netistä vielä löytyä reilun 160 euron hintaan, mutta tuoreempien pullotteiden hinnat ovat kohtuullisemmin sadan euron paikkeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti