Balblair 2003
Jo
vuonna 1790 perustettu Balblair on valitettavasti melko tuntematon tislaamo
monille. Nimi saattaa olla tuttu, mutta itse viskiä tulee vain harvoin vastaan.
Minulle Balblair on jättänyt niin hyvän kuvan, että sitä on ehdottomasti
maistettava aina mahdollisuuden tullen. En nyt millään muista, minkä vuoden
erää maistoin joskus aiemmin, mutta se
oli aivan uskomattoman pehmeää linnunmaitoa.
Balblairilla
ei varsinaisesti ole yhtäkään niin sanottua perustuotetta. He julkaisevat
ainoastaan tietyn määrän jonain tiettynä vuonna tislattua viskiä kerrallaan, ja
uusia eriä tulee epätasaisin väliajoin muutaman kerran vuodessa. Siitä tulevat
myös Balblairien nimet: jokainen erä nimetään tislausvuoden mukaan. Pullossa
lukee myös pullotusvuosi, joten viskit voidaan laskea ikämerkityiksi. Balblair
03 on pullotettu vuonna 2013, joten se on 10-vuotiasta.
Kuva: Balblair |
Balblair 2003 (46 %) on luonnollisen
värinen eikä sitä ole kylmäsuodatettu. Alkoholiprosentti 46 on lähes varma
merkki kylmäsuodattamattomuudesta, koska se on käytännössä matalin
alkoholipitoisuus, jossa kylmäsuodattamaton viski voidaan pullottaa. Sitä
laimeampi viski olisi sameaa, eikä sellainen olisi erityisen houkuttelevaa
monien mielestä. Laimenemisen vuoksi kylmäsuodattamattomat viskit muuttuvat
sameiksi, kun niihin lisää vettä.
Vuoden
2003 Balblair on ikäännytetty kokonaan toisen täyttökerran bourbontynnyreissä.
Tynnyrit ja nuori ikä lisäävät itse tisleen merkitystä, ja sen myös huomaa.
Tuoksu on kevyt. Hyvin voimakas kukkaisuus sopii täydellisesti yhteen kevyen
Highland-tyylisen kaurakeksisyyden kanssa. Jos kukkaisuutta pitäisi tarkentaa,
tulisi mieleen raaka omena, joka on dipattu limettimehuun.
Maussa
kukkaisuus on vielä tuoksuakin voimakkaampaa, mutta mallas jää hieman
pienemmälle. Alku on mansikkaisen makea, mutta suunta on hyvin nopeasti
kuivumaan päin. Todella raikas ja ehkä hieman raaka omenaisuus on maussakin
pienen raikkaan maltaisuuden kanssa läsnä. Lyhyt maku kääntyy ruohoiseksi,
mutta sekin häviää melko nopeasti suusta.
Vettä
kannattaa lisätä harkiten. Pieni tilkka tekee hyvää, koska se tekee Balblair
nollakolmosesta juuri sitä superpehmeää viskiä, jota odotin. Mutta jo muutama
teelusikallinen ohentaa koko viskin käytännössä vedeksi – maku häviää lähes
kokonaan. Muutaman vesipisaran jälkeen Scotch
mist on tosiasia, ja väri muuttuu jopa keltaiseksi. Hämärässä Koulussa
viski alkoi näyttää hieman limoncellolta!
Lyhyesti: Balblair 2003 on kuin hento
kukkakimppu. Liika kastelu tappaa sen, mutta voimissa ollessaan se tuoksuu
miellyttävän kesäiseltä. Viski jää kuitenkin hieman yksipuoliseksi; olisin
toivonut muutaman tuuman enemmän leveyttä makuskaalalle. Balblair ei silti
vieläkään päässyt pettämään – ostan niitä jatkossakin aivan suoralta kädeltä,
kun vaan tilaisuus tulee. Alkosta saa tällä hetkellä tilausvalikoimasta vain
1983 ja 1990 versioita, mutta nettikauppojen Balblair-valikoimat tuntuvat
olevan varsin hyviä. 2003 vuoden tisleen hinta pyörii 50 euron hujakoilla, mikä
on mielestäni juuri sopiva hinta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti