sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Longrow Red Australian Shiraz Cask

Longrow Red Australian Shiraz Cask

Springbankin kahdesti tislattu tuotemerkki, Longrow, julkaisee vuosittain erän jossakin punaviinitynnyrissä ollutta viskiä. Tai ehkä double matured olisi oikea sana, sillä ainakin tämä Red Seriesiin kuuluva viski on ollut ensin kuusi vuotta bourbontynnyrissä ja sitten vielä viisi vuotta australialaisessa shiraz-tynnyrissä. Ikää sillä on siis vain 11 vuotta, mikä toisaalta ei tunnu olevan mitenkään poikkeuksellinen juttu etenkään Longrow’n ja Hazelburnin (saman tislaamon kolmesti tislattu viski) kohdalla.

Kuva: Master of Malt
Kun näin pullon Longrow’n punaviinitynnyriversiota ravintola Koulun hyllyllä, innostuin heti. Onhan kyseessä sentään mahdollisesti jopa lempitislaamoni ja vieläpä erikoisessa tynnyrissä ikäännytetty viski. Hoppuani ei luonnollisestikaan vähennä tieto siitä, että pullo tuskin odottelee vuosikausia hyllyllä. Turha myöskään odottaa, että sitä tulisi lisää.

Jos tynnyrit on kuljetettu tislaamolle kokonaisina, saattaa niiden pohjalla olla edelleen loraus aiempaa sisältöä. Toisinaan jopa useampia litroja. Jos tynnyriä ei tyhjennetä täysin tai muuten vaan pestä oikein erityishuomiolla, voi viskin sekaan päästä tynnyrin aiempaa juomaa – tässä tapauksessa punaviiniä. Sainkin tästä kerran idean ja kokeilin lisätä tippa kerrallaan portviiniä lasilliseen viskiä. Käytin savuista Finlaggania ja jotain portviiniä, jonka nimeä en kehtaisi mainita. Lopputulos yllätti – köyhän miehen port finish toimi! Suosittelen kokeilemaan joskus ihan huvikseen.

Longrow’n Australian Shiraz Caskin (53,7 %) kohdalta en tiedä, onko tynnyrit kuljetettu kokonaisina vai ei, enkä uskalla lähteä arvailemaankaan. Tuoksussa on kyllä lempeän savuisuuden lisäksi raikasta hedelmää ja mansikkaa, jotka voisivat olla peräisin punaviinitynnyristä. Vaniljaa, hunajaa, toffeeta ja tammista puuta on myös – siis amerikkalaiselle valkotammelle, Quercus Alballe, tyypillisiä aromeita.

Tuoksu on lupaava ja tuo hymyn huulille. Makukaan ei petä. Viski on yllättävän pehmeä ollakseen nuorta ja tynnyrivahvuista. Vettä on kuitenkin syytä lisätä, sillä vielä en ainakaan ole törmännyt viskiin, joka toimisi yli 50 prosenttisena paremmin kuin hieman laimeampana. Maun mandariinisuus, hunaja ja vanilja sekä tietysti jopa hieman asfalttinen savu toimivat hyvin yhdessä. Punaviiniä mausta (tai tuoksustakaan) ei kuitenkaan suoraan löydä. Maussa ehkä sellainen pienen pieni kellarisuus – märkä puu ja märkä hiekka – viittaa punaviiniin, mutta ei sitä sokkona tunnistaisi.


Lyhyesti: Punaviinitynnyri ja savuviski eivät kuulosta välttämättä kaikkista toimivimmalta yhdistelmältä, mutta Longrow todistaa tuollaiset luulot vääriksi. Shiraz Cask on erittäin onnistunut viski – toisin kuin saman sarjan portviiniversio, joka jäi vain ”ihan ok” –tasolle. Pullojen saatavuus on nykyään aika huono, mutta noin 80 euron hintaan Red-sarjan shiraz-versio on ostamisen arvoinen.  Kannattaa pitää silmät auki, koska ravintoloista sitä voi vielä löytyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti