Longrow Red Australian Shiraz Cask
Springbankin
kahdesti tislattu tuotemerkki, Longrow, julkaisee vuosittain erän jossakin
punaviinitynnyrissä ollutta viskiä. Tai ehkä double matured olisi oikea sana, sillä ainakin tämä Red Seriesiin kuuluva viski on ollut
ensin kuusi vuotta bourbontynnyrissä ja sitten vielä viisi vuotta
australialaisessa shiraz-tynnyrissä. Ikää sillä on siis vain 11 vuotta, mikä
toisaalta ei tunnu olevan mitenkään poikkeuksellinen juttu etenkään Longrow’n
ja Hazelburnin (saman tislaamon kolmesti tislattu viski) kohdalla.
Kuva: Master of Malt |
Kun
näin pullon Longrow’n punaviinitynnyriversiota ravintola Koulun hyllyllä,
innostuin heti. Onhan kyseessä sentään mahdollisesti jopa lempitislaamoni ja
vieläpä erikoisessa tynnyrissä ikäännytetty viski. Hoppuani ei
luonnollisestikaan vähennä tieto siitä, että pullo tuskin odottelee vuosikausia
hyllyllä. Turha myöskään odottaa, että sitä tulisi lisää.
Jos
tynnyrit on kuljetettu tislaamolle kokonaisina, saattaa niiden pohjalla olla
edelleen loraus aiempaa sisältöä. Toisinaan jopa useampia litroja. Jos tynnyriä
ei tyhjennetä täysin tai muuten vaan pestä oikein erityishuomiolla, voi viskin
sekaan päästä tynnyrin aiempaa juomaa – tässä tapauksessa punaviiniä. Sainkin
tästä kerran idean ja kokeilin lisätä tippa kerrallaan portviiniä lasilliseen
viskiä. Käytin savuista Finlaggania ja jotain portviiniä, jonka nimeä en
kehtaisi mainita. Lopputulos yllätti – köyhän miehen port finish toimi! Suosittelen kokeilemaan joskus ihan huvikseen.
Longrow’n Australian Shiraz Caskin
(53,7 %) kohdalta en tiedä, onko tynnyrit kuljetettu kokonaisina vai ei, enkä
uskalla lähteä arvailemaankaan. Tuoksussa on kyllä lempeän savuisuuden lisäksi
raikasta hedelmää ja mansikkaa, jotka voisivat olla peräisin
punaviinitynnyristä. Vaniljaa, hunajaa, toffeeta ja tammista puuta on myös –
siis amerikkalaiselle valkotammelle, Quercus
Alballe, tyypillisiä aromeita.
Tuoksu
on lupaava ja tuo hymyn huulille. Makukaan ei petä. Viski on yllättävän pehmeä
ollakseen nuorta ja tynnyrivahvuista. Vettä on kuitenkin syytä lisätä, sillä
vielä en ainakaan ole törmännyt viskiin, joka toimisi yli 50 prosenttisena
paremmin kuin hieman laimeampana. Maun mandariinisuus, hunaja ja vanilja sekä
tietysti jopa hieman asfalttinen savu toimivat hyvin yhdessä. Punaviiniä mausta
(tai tuoksustakaan) ei kuitenkaan suoraan löydä. Maussa ehkä sellainen pienen
pieni kellarisuus – märkä puu ja märkä hiekka – viittaa punaviiniin, mutta ei
sitä sokkona tunnistaisi.
Lyhyesti: Punaviinitynnyri ja savuviski
eivät kuulosta välttämättä kaikkista toimivimmalta yhdistelmältä, mutta Longrow
todistaa tuollaiset luulot vääriksi. Shiraz Cask on erittäin onnistunut viski –
toisin kuin saman sarjan portviiniversio, joka jäi vain ”ihan ok” –tasolle.
Pullojen saatavuus on nykyään aika huono, mutta noin 80 euron hintaan
Red-sarjan shiraz-versio on ostamisen arvoinen. Kannattaa pitää silmät auki, koska
ravintoloista sitä voi vielä löytyä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti