The Balvenie Rum Cask 17 yo
Monet
sanovat, etteivät pidä viskistä. Minä sanon, että tuo on typerästi sanottu.
”Viski” tarkoittaa käytännössä vain sitä, että juoma on valmistettu
mallasohrasta, mahdollisesta jyväviskistä, hiivasta ja vedestä ja se on
ikäännytetty vähintään kertaalleen aiemmin käytetyissä tynnyreissä vähintään
kolmen vuoden ajan. Maun kanssa sanalla viski ei käytännössä ole aina mitään
merkitystä.
Sanotaan,
että viskin mausta 80 % tulee tynnyristä. Erilaisia tynnyreitä on taas olemassa
lukuisia. Selvästi eniten käytetään bourbontynnyreitä, ja sherrytynnyrit
tulevat hyvänä kakkosena. Vähäisissä määrin käytetään myös harvinaisempia
tynnyreitä, kuten rommitynnyreitä.
Kuva: The Balvenie |
The Balvenien 17-vuotiaassa
rommitynnyriversiossa (43 %) tynnyrin vaikutus on niin selvää, että
ensimmäinen nuuhkaisu suorastaan pelästyttää: onko lasissa varmasti viskiä? Ei,
tämän on oltava rommia. Lämpimän mausteinen appelsiinimarmeladi ja
ruusukvitteni ovat aivan kuin tummasta rommista. Hedelmää on, mutta eri
tavalla kuin viskeissä yleensä. Passionhedelmäkään ei tuoksu tässä erityisen
raikkaana, vaan se on tietyllä tapaa kitkerän tai tanniinisen oloista. Kanelia
löytyy myös, mutta sekään ei ole tavallista kanelia – se on jopa pirteää. Vesi
lisää viskiin ruohoisen elementin.
Maku
menee aivan samaa linjaa tuoksun kanssa – rommia. ”Kitkeräinen hedelmä”, kuten
muistiinpanoihini kirjoitin, on maun selvä suunta. Se täydentyy appelsiinin
kuoren ulko- sekä sisäpinnalla, kitkerähköllä vaniljalla, Resilarmaisella
yskänlääkkeellä ja kevyellä oliivisuudella. Suussa viski tuntuu pehmeähköltä
sekä täyteläiseltä. Toisin kuin monesti, tämän kohdalla kitkeryys hellittää
jälkimakuun päästessä. Maku on kuitenkin kokonaisuudessaan korkeintaan
keskipitkä.
Vettä
tämä viski ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Hedelmäisyys runsastuu vedellä,
mutta toisaalta kokonaisuus heikentyy hieman. Vähän vettä voi lisätä, mutta ei
kyllä montaa tippaa per senttilitra.
17-vuotiaan
Rum Caskin aromimaailma on todella mielenkiintoinen. Se on erinomainen
esimerkki siitä, että viskejä on hyvin erilaisia. Yllättävää on, että se on
vain rommitynnyriviimeistelty, koska rommisuus on niin voimakasta. Tosin
viimeistelyn kestoa ei kerrota, joten se voi olla melko pitkäkin, jopa 3–4
vuotta.
Lyhyesti: Balvenie Rum Cask 17 yo on
käytännössä rommia. Se on hyvin mielenkiintoinen viski, mutta toisaalta sitä
voi olla hieman hankalaa pukea sanoiksi. Tuoksuja ja makuja löytyy yllin kyllin
ja helposti, mutta monet niistä ovat niin poikkeuksellisia viskimaailmassa,
että niitä ei ole ihan helppoa kuvailla sanoin. Jo seitsemän vuotta sitten
pullotettuna ja melko pienenä eränä julkaistuna viskinä sen saatavuus on melko
huono nykyään. Pikaisella haulla ainakin yksi nettikauppa myy sitä vähän reilun
300 euron hintaan. Siihen hintaan en ehkä ihan lähtisi pulloa ostamaan. Ravintoloista
sitä voi kuitenkin löytyä hieman paremmin, ja ainakin Kerttulin Kievarissa
hinta oli erittäin kohtuullinen. Jos joskus tulee mahdollisuus
maisteluannokseen, kannattaa maistaa äkkiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti