sunnuntai 24. toukokuuta 2015

The Balvenie Rum Cask 17 yo

The Balvenie Rum Cask 17 yo

Monet sanovat, etteivät pidä viskistä. Minä sanon, että tuo on typerästi sanottu. ”Viski” tarkoittaa käytännössä vain sitä, että juoma on valmistettu mallasohrasta, mahdollisesta jyväviskistä, hiivasta ja vedestä ja se on ikäännytetty vähintään kertaalleen aiemmin käytetyissä tynnyreissä vähintään kolmen vuoden ajan. Maun kanssa sanalla viski ei käytännössä ole aina mitään merkitystä.

Sanotaan, että viskin mausta 80 % tulee tynnyristä. Erilaisia tynnyreitä on taas olemassa lukuisia. Selvästi eniten käytetään bourbontynnyreitä, ja sherrytynnyrit tulevat hyvänä kakkosena. Vähäisissä määrin käytetään myös harvinaisempia tynnyreitä, kuten rommitynnyreitä.

Kuva: The Balvenie
The Balvenien 17-vuotiaassa rommitynnyriversiossa (43 %) tynnyrin vaikutus on niin selvää, että ensimmäinen nuuhkaisu suorastaan pelästyttää: onko lasissa varmasti viskiä? Ei, tämän on oltava rommia. Lämpimän mausteinen appelsiinimarmeladi ja ruusukvitteni ovat aivan kuin tummasta rommista. Hedelmää on, mutta eri tavalla kuin viskeissä yleensä. Passionhedelmäkään ei tuoksu tässä erityisen raikkaana, vaan se on tietyllä tapaa kitkerän tai tanniinisen oloista. Kanelia löytyy myös, mutta sekään ei ole tavallista kanelia – se on jopa pirteää. Vesi lisää viskiin ruohoisen elementin.

Maku menee aivan samaa linjaa tuoksun kanssa – rommia. ”Kitkeräinen hedelmä”, kuten muistiinpanoihini kirjoitin, on maun selvä suunta. Se täydentyy appelsiinin kuoren ulko- sekä sisäpinnalla, kitkerähköllä vaniljalla, Resilarmaisella yskänlääkkeellä ja kevyellä oliivisuudella. Suussa viski tuntuu pehmeähköltä sekä täyteläiseltä. Toisin kuin monesti, tämän kohdalla kitkeryys hellittää jälkimakuun päästessä. Maku on kuitenkin kokonaisuudessaan korkeintaan keskipitkä.

Vettä tämä viski ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Hedelmäisyys runsastuu vedellä, mutta toisaalta kokonaisuus heikentyy hieman. Vähän vettä voi lisätä, mutta ei kyllä montaa tippaa per senttilitra.

17-vuotiaan Rum Caskin aromimaailma on todella mielenkiintoinen. Se on erinomainen esimerkki siitä, että viskejä on hyvin erilaisia. Yllättävää on, että se on vain rommitynnyriviimeistelty, koska rommisuus on niin voimakasta. Tosin viimeistelyn kestoa ei kerrota, joten se voi olla melko pitkäkin, jopa 3–4 vuotta.


Lyhyesti: Balvenie Rum Cask 17 yo on käytännössä rommia. Se on hyvin mielenkiintoinen viski, mutta toisaalta sitä voi olla hieman hankalaa pukea sanoiksi. Tuoksuja ja makuja löytyy yllin kyllin ja helposti, mutta monet niistä ovat niin poikkeuksellisia viskimaailmassa, että niitä ei ole ihan helppoa kuvailla sanoin. Jo seitsemän vuotta sitten pullotettuna ja melko pienenä eränä julkaistuna viskinä sen saatavuus on melko huono nykyään. Pikaisella haulla ainakin yksi nettikauppa myy sitä vähän reilun 300 euron hintaan. Siihen hintaan en ehkä ihan lähtisi pulloa ostamaan. Ravintoloista sitä voi kuitenkin löytyä hieman paremmin, ja ainakin Kerttulin Kievarissa hinta oli erittäin kohtuullinen. Jos joskus tulee mahdollisuus maisteluannokseen, kannattaa maistaa äkkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti