tiistai 23. kesäkuuta 2015

Hazelburn 12

Hazelburn 12

Hazelburn on Springbankin tislaamon uusin tuotemerkki: ensimmäiset Hazelburnit tislattiin vuonna 1997. Tai itse asiassa Hazelburn-viskiä tuotettiin noin vuosisadan verran jo ennen vuotta 1926. Tuolloin Hazelburn oli kuitenkin oma itsenäinen tislaamonsa. Nykyään se on vain yksi Springbankin kolmesta tuotemerkistä ­– käyännössä siis nimi on ainoa säilynyt asia.

Kuva: Springbank
Toisin kuin skottiviskit yleensä, Hazelburn on kolmesti tislattua. Ylimääräinen tislauskerta tekee viskistä hieman kevyempää aromimaailmaltaan. Hazelburnin maltaiden kuivaamiseen ei myöskään käytetä turvetta, joten savua ei kannata odottaa. Poikkeuksellinen valmistustyyli johtuu siitä, että tislaamon omistavan J. & A. Mitchell Companyn tuotantopäällikkö, Frank McHardy, on aiemmin työskennellyt irlantilaisessa tislaamossa. Tällainen perinteistä poikkeava viskinvalmistus on mielestäni mainio juttu. Uusia tyylejä ja tapoja on hyvä kokeilla – kuka tietääkään, minkälaisia herkkuja siitä voikaan syntyä!

Hazelburn 12 (46 %) tuli markkinoille vuonna 2009. Se on sekoitus sherry- ja bourbontynnyreissä ikäännytettyä viskiä. Kolmesta tislauskerrasta johtuen tuoksu on hyvin kukkainen ja kepeä. Mukavaa sitrusta sekä vaniljaa ja raikasta kurkkua löytyy hieman pesuainemaisen pirteän hedelmäisyyden rinnalta. Ohessa on myös runsaasti rypäleistä brandymäisyyttä mitä ilmeisimmin sherrytynnyreiden vuoksi.

Viski on makean täyteläinen, mutta kuitenkin kevyt. Sama brandymäisyys tuntuu myös maussa. Se ei kuitenkaan ole sellaista kellarisen tunkkaista tai märän puun oloista, kuten joskus viskeissä, vaan enemmänkin vain pirteä vivahde – joskin melko selvä sellainen. Kukkaisuus, banaani, nektariini ja vihreä omena varmistavat viskin viriiliyden.


Lyhyesti: Hazelburnin 12-vuotias mallas on kuin kevyttä viskistä brandyä, jossa on uitettu isoa kukkapuskaa ja hedelmiä. Oikein hyvää viskiä, vaikkei ehkä erityisen mieleenpainuvaa. Alko ei tällä hetkellä myy ensimmäistäkään Hazelburniä, mutta nettikaupoista sitä näyttäisi löytyvän alle 70 eurolla. Se on vielä juuri maksettava hinta. Etenkin, jos ottaa huomioon, että raha menee hyvään paikkaan: erittäin aidosti ja käsityönä mielenkiintoisia viskejä tekevälle tislaamolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti