sunnuntai 16. elokuuta 2015

Teacher's Highland Cream

Teacher’s Highland Cream

Teacher’s Highland Cream voidaan laskea ”halppisblendiksi”, mutta se on silti jokseenkin arvostettua sarjassaan. Suurena syynä suosiolle on varmasti se, että Teacher’s mainostaa viskinsä mallaspitoisuutta reilusti. 45 % viskistä on mallasviskiä, josta suuri osa on savuista Ardmorea Skotlannin ylämailta. Sen lisäksi Teacher’sissä on 35–38:a muuta mallasta. 45 % mallasviskimäärä on hieman keskivertoblendiä suurempi. Beam Suntory, joka omistaa siis Teacher’sin, omistaa Ardmoren lisäksi Laphroaigin ja Bowmoren, joten on mahdollista, että heidänkin viskejään on päätynyt tähän sekoitteeseen. Valmistajan mukaan Teacher’s Highland Creamissa on käytetty ainakin kahta tai kolmea eri jyväviskiä.

Väriainetta on käytetty mutta ihan kohtuudella
(väri on kuvan lasissa lähempänä totuutta)
Virallisesti NAS-viskinä huhuja käytettyjen tisleiden vuosista ei tarvitse uskoa, mutta puhutaan, että ainakin käytetty Ardmore olisi seitsemänvuotiasta. Käytetyistä tynnyreistä ei sanota mitään, joten voisi päätellä, että bourbontynnyrit ovat huomattavan johtavassa asemassa. Alkoholia Highland Creamissa on tyylilleen tyypillisesti tasan 40 %.

Tuoksu on kuin onkin kovin perusblendimäinen kokonaisuus. Sieltä erottuu kuitenkin savua, joka erottaa sen helposti muista. Savu ei ole Islaylle tyypillistä merellistä savua, vaan se on tuhkaisempaa ja maanläheisempää, koska savustukseen käytetty turve on leikattu mantereelta. Makea ruskea banaanisuus, tammi ja hennon hento päärynäisyys täydentävät muuten ohraisen savuista viskiä.

Suutuntuma on todella laiha ja jokseenkin terävä. Maussa on enemmän kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja, mutta myös savu, tammi ja tuoreempi hedelmäisyys pysyvät mukana. Keskimaku on kummallisen olematon; eniten tapahtuu juuri jälkimaun alussa, jolloin kuivatut hedelmät ja viljaisuus ottavat vallan. Lopputulos ei kuitenkaan ole hirveän pitkä, ja lopulta suuhun jää ihan mukava lämmin ja savuinen tunne.

Kun lisää pienen lusikallisen vettä, käykin poikkeuksellisesti: tammi ja savu nousevat suorastaan hedelmien tielle. Yleensä ainakin savu heikkenee vettä lisätessä. Tuoksuun tulee myös vähän mantelia ja saksanpähkinää, olisikohan hieman pekaanipähkinääkin. Viskin terävyys pehmenee helposti, minkä myötä juomisesta tulee miellyttävämpää.

Lyhyesti: Teacher’s Highland Cream on varsin yksioikoinen bulkkiviski, mutta se hoitaa hommansa hyvin – sitä on mukava juoda. Tasapainoinen savuisuus tekee siitä muista vertaisistaan erottuvan. Alkon 26 euron hinnalla se on ostettava viski, jos nyt tuollaista edukasta sekoiteviskiä haluaa, eikä pullon valinta ole parista eurosta kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti