keskiviikko 12. elokuuta 2015

Highland Park Einar

Highland Park Einar

Siinä missä Old Pulteney on Skotlannin mantereen pohjoisin tislaamo, on Highland Park pohjoisemmassa kuin mikään muu Skotlannin tislaamoista. Vuonna 1798 perustetun tislaamon omistaa nykyään The Erdington Group, joka omistaa myös Macallanin sekä blendit Famous Grouse ja Cutty Sark.

Nimestään huolimatta Highland Parkia ei periaatteessa lasketa Highland-viskiksi, koska tislaamo sijaitsee Orkneyn saarella, Kirkwallin kaupungissa. Highland-alue rajoittuu vain mantereelle. Highland Park –nimi tulee sen sijaan lähellä Kirkwallia sijaitsevasta alueesta nimeltä High Park.

Highland Park on tehnyt monia vanhojen mytologisten hahmojen ja sotureiden nimisiä viskejä, ja Einar kuuluu travel retailiin tehtyyn Warrior –sarjaan. Siihen kuuluu Einarin lisäksi myös Svein ja Harald. Itse en ole muita maistanut, mutta ilmeisesti Sveinissä on vähiten sherryä ja savua, Einarissa niitä on hieman enemmän ja Haraldissa vielä vähän enemmän.

Pullo on Highland Parkille tyypillisen näköinen
Highland Park Einar (40 %) on viski, jota minä ja monet muutkin helposti ylenkatsoo. Se on melko halpaa lentokenttäviskiä ilman ikämerkintää, joten suhtautuminen on ymmärrettävää. Joka kerta lasillisen kaataessani kuitenkin yllätyn positiivisesti.

Tuoksu on melko maissisen ohrainen. Kevyttä savua on myös havaittavissa. Yhdessä kevyesti grillimausteinen savu ja ohraisuus tuntuvat hieman ruokaisilta. Niiden alta löytyy kuitenkin kiva kukkaisuus, vaniljaisuus ja lempeys – moniuloitteisuus on itse asiassa mainio. Jonkinlaista märkää nahkaa, rusinaa, sitruunaa ja tammea on ainakin.  Kaiken yllä on kuitenkin alkoholinen viinaisuus, mutta se on erittäin helppoa jättää huomiotta.

Maku on makean hedelmäinen. Suutuntuma on valitettavasti ohut – ehkä hieman vetinen jopa – ja melko terävä. Hedelmäisyys sulautuu yhteen pehmeän tammisuuden kanssa, samoin vanilja ja makea kukkaisuus. Yksittäisiä makuja on kummallisen hankalaa poimia, mutta kokonaisuus tuntuu toimivan mainiosti. Savua ei maussa juuri ole, mitä nyt kohti jälkimakua se hieman muistuttaa itsestään vielä.

Viski on kovin lyhyt, mutta nopeaan jälkimakuun ehtii tulla kuivattua hedelmää; selkeiten maistuvat rusinat, luumut sekä vanilja ja ruusunmarja.  Vaikka prosentteja on vain 40, turruttaa Einar kielen hämmentävän nopeasti. Vesilasi on siis syytä pitää lähellä. Tilkka vettä pehmentää viskiä hyvin, mutta maku heikkenee tuolloin liikaa.

Lyhyesti: HP Einar on viski, joka yllättää aina. Pullo on ollut minulla jostain syystä jo vuoden verran auki, ja väittäisin, että viski on parantunut ajan myötä. Savuisuus on muuttunut hillitymmäksi, ja kevyemmät aromit (kukat ja hedelmät) ovat päässeet esiin. Einar on loistava ”arkiviski”, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Oma litran pulloni maksoi lentokentällä Turkissa vain 33 €, joten se oli erinomainen ostos. Myöhemmin olen törmännyt siihen yleensä noin viidenkympin hintaan, joka sekin on vielä ihan kohtuullinen ottaen huomioon pullon koon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti