Old Buck 10/13
Suomen
ensimmäinen mallasviskitislaamo on porilainen panimoravintola Beer Hunter’s.
Paremmin hyvistä Mufloni-oluistaan tunnettu ravintola on perustettu vuonna
1998, mutta ensimmäiset viskit tislattiin vasta vuonna 2001. Ajatus
viskintekoon syntyi, koska Beer Hunter’sin naapurissa toimii saman omistajan
ravintola Steak & Whisky House Galle, joka on erikoistunut ruoan lisäksi
myös viskeihin ja sikareihin.
Koska
EU:n laki määrää, että juomaa saa kutsua viskiksi vasta kolmen ikäännytysvuoden
jälkeen, julkaistiin Beer Hunter’sin ensimmäinen viski, Old Buck, joulukuussa
2004. Tislaamon pannut ovat saksalaisia, ja käytetyt tynnyrit ovat
espanjalaisia ja portugalilaisia viinitynnyreitä.
Etiketti on ihan hieno |
Maistamani Old Buck on tislattu
toukokuussa 2010 ja pullotettu lokakuussa 2013 tynnyristä numero 14. Alkoholia
siinä on huimat 69 %. On siis aika selvää, ettei viskiä ole laimennettu ennen
tynnyröintiä. Perinteisesti viskit laitetaan tynnyriin alle 65 prosenttisina,
mutta muiden muassa Bruichladdich ja Aberlour tynnyröivät viskinsä vahvempina.
Tynnyrissäkään Old Buckin alkoholiprosentti ei ole ehtinyt hirveästi laskea,
koska viskillä on ikää alle kolme ja puoli vuotta.
Pelottavan
nuoresta iästään huolimatta tämä Old Buck on mielenkiintoista. Tuoksu on itse
asiassa hyvin poikkeuksellinen. Alkuvaikutelma on maissisen konjakkinen, mutta
äkkiä huomaan, että kuiva omenasiiderisyyshän tässä on johtava aromi.
Omenasiideriin kansa sopii kivasti ilotulitusmainen ruuti, paksun tussin kärki
ja kukkaisuus, vihreä ruohoisuus/vihanneksisuus ja vihreän ruohoinen tammi,
pehmeä hunajaisuus, nahka ja raju lämmin mausteisuus.
Ilman
vettä maku muistuttaa lähinnä pirtua, koska alkoholiprosentin puolesta ei olla
edes kaukana siitä. No, ilman vettä noin vahvaa viskiä ei kannatakaan maistaa kuin
korkeintaan aivan pienen pieni tippa.
Veden
myötä maustakin löytyy monimutkaista omenaa, päärynää, tallia, nahkaa, hentoa
ruutista savua ja mausteisuutta. Samaa menoa siis kuin tuoksussakin, mutta
vihreys on käytännössä olematonta. Viski on melko lyhyt, ja jälkimaku on
muistiinpanojeni mukaan ”hyvä”.
Lyhyesti: Erittäin nuoreksi viskiksi
tämä on hyvin mielenkiintoinen ja ennen kaikkea erilainen juoma. Nuorelle
viskille tyypillinen ilotulitteisuus sopii jollain kummallisella tavalla muuten
vihanneksiseen ja selvän maalaisomenasiideriseen aromimaailmaan. Onneksi tämä
Old Buck on hyvää, nimittäin lähes kolmenkympin annoshintaan pitäisi kyllä jo
saadakin laatua. Edelleen tuo hinta kylläkin vähän hirvittää. Vaikka
tuotantomäärät ovat toki pieniä, on tämä tuotettu viskin mittakaavalla hyvin
lähellä ja se on kuitenkin vain kolmivuotiasta, joten tuollainen hinta on
hieman kohtuuton. Ehdottomasti maistamisen arvoinen viski, mutta itse en
ainakaan ihan heti tuollaista hintaa maksaisi tästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti