sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ballantine's Finest

Ballantine’s Finest

Vuosittain Jim Murray julkaisee Whisky Bible –nimisen kirjan, jossa hän palkitsee vuoden parhaita viskejä eri kategorioissa. Palkinnot jakavat kovasti mielipiteitä, sillä joidenkin mielestä palkinnot menevät aivan merkillisiin osoitteisiin. Makuasioitahan nämä nyt tietysti ovat, mutta kyllä minunkin mielestä osa Jim Murrayn ”maailman parhaista viskeistä” on varsin erikoisia valintoja.

Kuva: Alko
Tänäkin vuonna paras NAS-sekoiteviski oli Viskiraamatun mukaan Ballantine’s Finest. Se on Ballantine’sin vanhin viski reseptiltään; se on kehitelty jo vuonna 1910. Itse viskissä käytetyt tisleet tuskin ovat yli kahdeksaa vuotta vanhoja mielestäni. Siihen on käytetty yli neljääkymmentä eri mallas- ja jyväviskiä neljältä eri viskialueelta Skotlannista.

Ballantine’s Finest (40 %) on tuoksultaan kevyt ja simppeli. Aprikoosista vaniljaa on yllin kyllin. Selkeä viljaisuus pysyy kovasti rinnalla, ja taustalla on kevyesti kypsiä punaisia marjoja. Pikkusen löytyy myös kuivaa tammilankkua.

Maku on yllättävänkin pehmeä, lempeä ja täyteläinen. Plussia siitä. Alkumaun jälkeen viskiin ilmaantuu kuitenkin pieni terävyys, valitettavasti. Mukavan suutuntuman lisäksi viski ei kuitenkaan tarjoa ihan hirveästi makua – se on jokseenkin mitäänsanomatonta. On pehmeää vaniljaa, vähän tammea ja hiukan minttua, mutta siinäpä melkein se. Jälkimaussa on banaani–omena–aprikoosimössöä ja kypsiä luumuja; maku on yllättävän pitkä, mutta mitä pidemmälle maussa mennään, sitä epäselvemmäksi ja viljaisemmaksi se muuttuu.


Lyhyesti: Ballantine’s Finest on hyvin harmiton ja ihan mukavan vaniljainen blendi. Maailman parasta ei missään nimessä, mutta kyllähän tätä juo. Tuoksu ja maku ovat kuitenkin niin yksipuolisia ja tylsiä, ettei tätä voi mahdottomasti mennä kehumaan. Etenkin maku on valitettavan heikko. Alkossa litran pullo maksaa tällä hetkellä noin 43 €, mikä on kyllä aivan liikaa näinkin perusblendistä. Parillakympillä Ballantine’sia voisi kuitenkin ulkomailta pullon ostaa, jos tämänkaltaiselle viskille olisi käyttöä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti