maanantai 23. marraskuuta 2015

Glendronach 18 yo Marsala

Glendronach 18 yo Marsala

Selvästi suurin osa Glendronachin viskeistä on sherryikäännytettyjä – itse asiassa 90 % heidän varastoissaan olevista tynnyreistä on sherrytynnyreitä. Viimeiseen kymmeneen prosenttiin mahtuu sitten muiden muassa marsala-tynnyreitä. Marsala on italialainen Sisiliassa valmistettava väkevöity viini. Valitettavasti pelkkä marsala-nimi viskipullon kyljessä ei vielä aivan loputtomasti kerro käytetystä tynnyristä, sillä marsalaakin on olemassa monia eri tyylejä; on vaaleaa ja tummaa, kuivaa ja makeaa.

Kuva: Master Of Malt
Glendronachin 18-vuotias (46 %) marsala-viimeistelty viski vietti ensimmäiset x määrän vuosiaan kuitenkin GD:n tapaan eurooppalaisissa sherrytynnyreissä. Kyseessä on melko uusi tuote, sillä se tuli myyntiin vasta keväällä 2015.

Viimeistelytynnyrin vaikutukset huomaa heti – Glendronachille tyypillinen tukevuus on jossain muualla kuin tässä lasissa. Sen sijaan viski on ihanan speysidemaisen  meloninen. Pikkusen hyvässä mielessä liuotinmaista hunajamelonia ja sitruunaa on jonkin verran. Viski on aivan karkkia. Ihan kevyt alkoholisuus tuntuu jossain kaukana takavasemmalla pienenä käsidesimäisyytenä.

Vesitilkalla tuoksuun avautuu hiukan vaniljaa ja omenaa.

Suutuntumaltaan Glendronach 18 yo on ohut, ja meno on edelleen pirteän hedelmäinen. On kurkkua, päärynää, limettiä, sitruunaa ja lopussa hieman tammeakin. Mieleen tulee itse asiassa yllättävän paljon Glenmorangien 10-vuotias. Tämä on kuitenkin paljon hillitympi ja siistimpi – jo lähes aikuisen iässä, eikä enää muutamaa vuotta vajaa murrosikäinen.

Vesi tekee viskistä yllättäen täyteläisemmän tuntuista ja lisää pienen hyvän saippuaisuuden ja pullataikinan makuskaalaan.


Lyhyesti: Vaikka Glendronach 18 yo Marsala –pullote onkin ollut suurimman osan ajastaan sherrytynnyreissä, on marsala-viimeistely jättänyt selvät jäljet tähän viskiin. Siitä on tullut hyvin epätyypillinen Glendronach: kevyt ja karkkisen hedelmäinen. Ikä tuo kuitenkin sopivaa varmuutta, mikä tekeekin yllättävyydestään huolimatta tästä viskistä odotusten tasoista viskiä. Alkon 18-vuotias GD on eri kuin tämä (se on vain sherrytynnyreissä ikäännytettyä), mutta nettikaupoissa marsala-versiota myydään noin sadalla eurolla. Se on ehkä vähän liikaa, vaikka laadukas viski onkin kyseessä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti