lauantai 14. marraskuuta 2015

Wemyss Red Berry Cream 1990

Wemyss Red Berry Cream 1990

Wemyss Malts (lausutaan wiims)  on yksi neljästä Wemyssin sisaryhtiöstä. Wemyss Malts pullottaa skotlantilaisia mallasviskejä, ja muut Wemyssin yhtiöt myyvät giniä, sekoiteviskiä ja viiniä. Ajatuksena heillä on, että viskit nimetään yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla; vaikeat gaelinkieliset sanat ja tislaamojen nimetkin on pudotettu kokonaan pois, ja nimet keskittyvät enemmänkin kuvaamaan itse tuotetta. Sinällään aika hauska ajatus ja varmasti joillekin hyödyllinen tapa, mutta itse kyllä mielelläni tietäisin myös tislaamon nimen. Muuten kyllä etenkin Single Cask –linjan viskit paljastavat ihan hyvin raakoja faktoja juomasta.

Red Berry Cream (46 %) kuuluu Wemyssin Single Cask –viskeihin, eli pullossa on viskiä vain yhdestä tynnyristä. Tämä viski tislattiin vuonna 1990 ja pullotettiin 2011 eli ikämerkinnäksi se saisi vähintään 20 vuotta – mahdollisesti 21.  Tynnyri oli pullon mukaan butt-tynnyri, eli käytännössä kyseessä on sherrytynnyri. Pulloja tynnyristä tuli 865 kappaletta. Väriainetta tai kylmäsuodatusta ei tässä viskissä ole.

Tuoksu on tunkkaisen sherrytammisen punamarjainen. Jotenkin siitä tulee mieleen pöly tai tuhka. Ei liikaa kuitenkaan. Karviaismarjoja, olkea, hentoa hillittyä päärynää ja huomaamatonta pehmeää vaniljaa tuoksuu myös. Melko simppeli mutta mukava tuoksu.

Ensimmäisellä huikalla viski tuntuu aika terävältä mutta täyteläiseltä. Ja makealta. Ei nyt äkkiä tule makeampaa viskiä mieleen. Sherrytamminen marsipaani ja selkeä pehmeä vadelmaisuus johtavat maussa. Alkumaussa on täyteläistä ja lämminsävyistä hedelmää. Maltaisuus maistuu hieman ranskanleipää muistuttavalla tavalla. Jälkimaussa on vähän pähkinäisyyttä.

Vettä kannattaa lisätä, koska se tekee viskistä paljon pehmeämpää ja mukavampaa juotavaa. Makumaailma ei kuitenkaan juuri muutu.

Lyhyesti: Red berry cream on varsin kuvaavasti sanottu tästä viskistä. Punaisia marjoja on, ja ikä tekee viskin aromeista kermaisen täyteläisiä. Cream voisi toisaalta olla myös viittaus sen nimiseen makeaan sherrytyyliin – tämä viski on nimittäin todella makeaa. Valitettavasti kokonaisuus jää vähän yksinkertaiseksi, eivätkä iän hyvät puolet  tule riittävästi esille. Reilun satasen pullohintaan saa kyllä parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti