lauantai 19. joulukuuta 2015

The Balvenie Caribbean Cask 14 yo

The Balvenie Caribbean Cask 14 yo

Balvenien vuonna 1892 perustettu tislaamo sijaitsee Speysiden Dufftownissa. Tislaamo on William Grant & Sonsin omistuksessa. Heillä on viisi wash stilliä ja kuusi spirit stilliä, ja vuosittaiset tuotantomäärät ovat vajaata kuutta miljoonaa litraa. Käytetty ohra on tislaamon omalla lattiamallastamolla mallastettua. Ohran kuivaamiseen käytetään pääosin antrasiittia, mutta myös pieniä määriä turvetta käytetään muutaman pee pee ämmän saamiseksi. Turpeisia Balvenien viskit eivät kuitenkaan ole, vaan tislaamon tyyli on yleisesti ottaen speysidemäisen hedelmäinen.

Kuva: Whiskysite
Aiemmin kirjoittelin jo erinomaisesta Balvenien 17-vuotiaasta Rum Cask –viskistä. Nyt Turun Whisky Bariin oli tullut myös Balvenien 14-vuotiasta Caribbean Caskia (43 %), ja totta kai sitä piti mennä maistamaan. 14-vuotias rommiviimeistelty viski on ollut ensin 14 vuotta perinteisessä bourbontynnyrissä, jonka jälkeen se on siirretty joksikin aikaa maustumaan karibialaisiin rommitynnyreihin. Viimeistely lienee kuitenkin varsin lyhyt, sillä viskin ikämerkintä on kuitenkin jäänyt ”vain” 14 vuoteen.

Viskin tuoksussa on jonkin verran eksoottista hedelmää, kuten 17-vuotiaalla isoveljelläänkin. Rommitynnyrin vaikutus on kuitenkin tässä 14-vuotiaassa paljon heikompi; Balvenielle tyypilliset persikka, vanilja, lempeä tammi, vihreä omena ja päärynä ovat kuitenkin johtavia tuoksuja.

Maku on mukava ja kitkerähkö, mikä tekeekin viskistä heti hieman poikkeuksellisen – ehdottomasti todella hyvässä mielessä. Appelsiinin kuorta ja passionhedelmää on pirteässä maussa todisteena rommitynnyriviimeistelystä. Rinnalla on kuitenkin bourbontammen vaniljaa ja tammisuutta. Kitkeryys pysyy läsnä koko maun ajan, mutta jälkimaussa kitkerä tammisuus ja passionhedelmäisyys korostuvat muiden aromien väistyessä pois rinnalta.


Lyhyesti: Balvenien 14-vuotias Caribbean Cask on tuoksultaan pääpiirteittäin tyypillinen Balvenie pienillä rommiviimeistelyviittauksilla, mutta maussa kitkerien eksoottisten hedelmien myötä rommitynnyrin vaikutus on selkeämpää. Viski on hyvin tasapainossa kaikin puolin, ja se on vain yksinkertaisesti tosi hyvän makuista. Pullon tätä saa alle kuudellakympillä (ei tosin Suomesta). Missä on koira haudattuna – miksei tämä maksa enempää? Minä ainakin haluan tätä pullon kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti