perjantai 8. tammikuuta 2016

Aberlour A'bunadh 52

Aberlour A’bunadh 52

Vaikka NAS-viskit, eli viskit ilman ikämerkintää, ovatkin nykyään kovasti kritiikin alla ja joillain jopa boikotissa, ei niitä ole aina syytä väheksyä. Ikämerkinnässä on tietysti puolensa, ja korkea ikä on ainakin selvä tapa oikeuttaa viskin mahdollinen hintavuus. Mutta on olemassa myös erinomaisia viskejä, joilla ei ole ikämerkintää. Yleinen esimerkki sellaisesta on Ardbegin Uigeadail tai Aberlourin A’bunadh.


Arvostelin aiemmin jo A’bunadh’n 46. batchin, ja koska se oli niin maistuvaa, oli tietysti ostettava toinenkin pullo. Tällä kertaa Tallinnan Liviko-kaupasta löytyi erää 52. Se on 0,1 prosenttiyksikköä vahvempaa kuin batch 46 eli 60,5 %. Kuten kaikki A’bunadh’t, on tämäkin kylmäsuodattamatonta, värjäämätöntä ja ikäännytyksen jälkeen laimentamatonta.

Tuoksu on sellainen kuin osaisi odottaakin. Lämmintä uuniomenaa ja joulumausteita, ruskeaa omenaisuutta ja marsipaania. Kivat yksityiskohdat kompleksisen tuoksun taustalle tuovat lähes huomaamaton rustiikkinen säväys ja selkeämpi hienostunut hedelmämarmeladi. Jonkin ajan kuluttua voi havaita raikasta appelsiinin kuorta.

Näin vahvaa viskiä on laimennettava itse, mutta sehän sopii mainiosti, koska silloin pääsee itse tutkimaan viskiä eri vahvuuksilla. Veden lisäily on mielenkiintoista, opettavaista ja mukavaa puuhastelua. Sopivalla vesimäärällä viski on valloittavan täyteläistä, öljyistä ja pehmeää. Se valuukin lasin reunoja pitkin paksun näköisenä.

Maussa on samoja juttuja kuin tuoksussakin, mutta tunnelma on hieman raikkaampi; vihreä omena on lämmintä jouluomenaa vahvempi. Viski on melko makeaa. Mausteet kuten kaneli ja neilikka maistuvat siististi taustalla. Maku on melko pitkä ja kuivuu vasta yllättävän myöhään. Ennen kuivumista miellyttävän pehmeä vaahtokarkkisuus käy miellyttävästi esiin.

Yllättävää tämän kohdalla on sen vedensietokyky. Siinä missä neljäkutoseen saa lisätä vettä niin paljon, että ihan hirvittää, ei viiskakkoseen kannata laittaa yhtä paljoa. Tämä toimii mielestäni paremmin pikkusen vahvempana. Laimeampana kuvioihin tulee pieni viinaisuus, mikä ei tietenkään ole toivottavaa. Kyllä A’bunadh’lla voimaa on – se ei suoraan huku – mutta veden kanssa ei kannata täysin varomaton olla. Kokeilemallahan tietysti oma mieltymys selviää parhaiten.

Lyhyesti: Kertonee jo jotakin viskistä, että tämä on itse asiassa ensimmäinen viskini, jota ostan toisenkin pullon suhteellisen lyhyen ajan sisään – A’bunadh on hinta–laatusuhteeltaan ja muutenkin mainiota viskiä. Paljon sherryn tuomia elegantteja aromeja, jotka yhdistyvät hienoksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Alkostakin A’bunadh’ta sai jonkin aikaa, mutta nyt se on näköjään poistunut taas valitettavasti valikoimista. Suosittelen ehdottomasti kuitenkin metsästämään sitä ulkomailta tai laivalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti