sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Macallan Sienna

Macallan Sienna

Macallanin 1824-sarjan viskit on nimetty väriensä mukaan. Tämän viskin väri on sienna, joka on alun perin Italian Toscanan savesta valmistettua mangaanioksidista ja rautaoksidista koostuvaa väriä. Nimi paitsi kertoo tuotteen väristä on se myös viittaus siihen, että Macallan ei käytä 1824-sarjaan lainkaan väriaineita. Sienna on sarjan keskimmäinen viski: Ruby ja Rare Cask ovat sitä kalliimpia ja Amber ja Gold ovat sitä halvempia.

Sienna on siinä keskellä
Sienna on ikäännytetty pelkästään ensimmäisen täytön sherrytynnyreissä. Tynnyreiden tammina on niin amerikkalaista kuin eurooppalaistakin tammea. 1824-sarjan tyyliin viskiltä puuttuu ikämerkintä, mutta Sienna sijoittuisi ilmeisesti jonnekin 15-vuotiaan suuntamille, jos sille alettaisiin miettiä ikää. Käytännössä ikämerkintä kuitenkin jäisi varmaan pienemmäksi, koska seassa lienee nuorempiakin tisleitä.

Sienna (43 %) osuu sarjassa juuri siihen, mihin sen on tarkoituskin – sherryä on reilusti ja raskaahkosti, mutta ei kuitenkaan niin paljoa kuin parissa seuraavassa viskissä. Tuoksussa on paljon kuivahedelmäistä sherrysiirappia sekä mausteista tammea ja hieman korianterin siemeniä.  Vesitilkka laimentaa tuoksua, ja vähän ajan kuluttua sieltä alkaa erottua banaania sekä hieman eksoottisia hedelmiä, kuten passionhedelmää.

Suussa viski on maultaan leveä, tukeva ja makea. Runko ei ole terävä, mutta se polttaa kuitenkin hieman kielellä. Viskillä on siis voimaa. Siihen sopivat tietysti silloin mausteet ja yrttikatkeroisuus sekä pieni päärynäisyys taustalta. Jälkimaku on pitkä ja tanniininen. Mieleen tulee hieman Aberlourin A’bunadh (ei liene eka kerta kun sanon, että jostain tulee A’bunadh mieleen – se on kuitenkin hyvä juttu vain). Vesitilkalla kieltä polttavan tunteen saa kuriin.

Lyhyesti: Voimakkaan sherryinen viski, joka pysyy kuitenkin riittävän helposti lähestyttävänä. Tukeva runko luo viskin karaktäärin ja pirteät vivahteet pitävät tasapainon hyvänä. Pullon hinta netissä pyöriikin 80 € paikkeilla, mikä on korkeahko mutta ei kohtuuton. Ostamisen – tai vähintäänkin maistamisen – arvoinen viski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti