maanantai 15. helmikuuta 2016

Great Divide Yeti IS

Great Divide Yeti Imperial Stout

Vajaa kuukausi sitten Alkon valikoimiin saapui yhdysvaltalaisen Great Divide –panimon Yeti Imperial Stout. Innostuin tietysti kovin, koska tätä olutta on monesti pidetty jopa maailman parhaana imperial stouttina. Itsekin olen oikeastaan vasta viimeaikoina oppinut rakastamaan hyviä imperial stoutteja kunnolla. Parhaimmillaan ne tarjoavat aivan uskomattoman määrän makuja erittäin tasapainoisessa ja ennenkaikkea tukevassa paketissa.

Kuten imperial stoutit aina, on Yetikin vahva: alkoholia siinä on peräti 9,5 %. Tyyli jatkuu selkeänä etiketin alkoholiprosentista myös tuoksuun, joka on erittäin paahteisen – jopa palaneen – maltainen. On myös tummaa suklaata, kaakaonibsejä, rusinaista mämmiä, tervaa, vaniljaa, kermaista kaakaota sekä nokisuutta kuin sammuneessa hiiligrillissä. Alkoholi ei kuitenkaan tuoksu suoraan, mutta saattaa olla, että sen vuoksi taustalla on aistittavissa raikkaampi, cantaloupe-melonimainen, pieni kahdeksasosanuotti.  Tätä on vaan mukava haistella.

Suussa Yeti on aivan uskomattoman täyteläistä – liekö se nestettä ollenkaan? Kohtuulliset hiilihapot tukevat pehmeää ja valtavaa runkoa hyvin. Makeutta on sopivasti, muttei onneksi liikaa. Maut ovat tuoksujen kanssa samalla linjalla: tummaa ja vaaleaa suklaata, vahvaa kahvia, palaneen paahteista mallasta, vaniljaa ja vaikka mitä muuta. Jälkimaku on pitkä ja palaneen katkeroinen – onhan IBUja kuitenkin 75.

Jokainen huikka pysäyttää.

Suoraan jääkaapista en suosittele Yetiä nauttimaan. Liian kylmänä oluessa on kyllä jos jonkinmoista makua, mutta tässä tapauksessa 80 % aromeista ei tule siltikään esille viileästä juomasta. Ihan hyvillä mielin pullon voi ottaa pois jääkaapista puolta tuntia ennen avaamista. Silloinkin ensimmäiset huikat saattavat olla turhan viileän puolella.

Lyhyesti: Yetiä ei turhaan kehuta. Aika hyvin voisin itsekin sanoa tätä parhaaksi maistamakseni imperial stoutiksi. Mihinkään lautapeli-iltaan tai vastaavaan ei Yetiä kannata valita, koska joka siemauksella pysähtyy ihan huomaamattaan vaan hämmästelemään, kuinka herkkua tämä onkaan. Alkosta 0,33 l pullo maksaa 6,79 €, mikä voi kuulostaa paljolta, mutta Alkon hinnaksi se on aivan hyvä. Suosittelen ehdottomasti ostamaan. Tukevana ja vahvana oluena tämän voi hyvin jakaa myös kaverin kanssa puoliksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti